J | jgawlak |
Sara używa wyrażenia:
for an eternity = przez wieczność
I feel like I've been here for an eternity already. = Czuję jakbym była tutaj już przez wieczność.
Oto lista pozostałych ciekawych wyrażeń czasu:
for hours on end = godzinami, przez wiele godzin
They have talked about unimportant things for hours on end. = Oni rozmawiali o nieistotnych sprawach przez wiele godzin.
a month of Sundays = wiele dni
I haven't talked to my father in a month of Sundays. = Nie rozmawiałem z moim ojcem przez wiele dni.
(AmE) coon's age = całe wieki
I haven't done anything like that in a coon's age. = Nie robiłem czegoś takiego przez całe wieki.
forever and a day = wieczność i jeden dzień dłużej
It's been forever and a day since he called me the last time. = Minęła wieczność i jeden dzień dłużej od kiedy ostatni raz do mnie zadzwonił.
donkey's years = bardzo długo
It's the best cake I have eaten in donkey's years. = To najlepsze ciasto jakie jadłam od bardzo dawna.
many moons ago = dawno temu
Many moons ago, when I was still a child, I've decided to be a policeman. = Dawno temu, kiedy byłem jeszcze dzieckiem, zdecydowałem, że zostanę policjantem.
until the cows come home = w nieskończoność
You can keep trying to make him change his mind until the cows come home, but he is too stubborn to change it. = Możesz próbować skłonić go do zmiany zdania w nieskończoność, ale on jest zbyt uparty, żeby to zrobić.
long time no see = kopę lat
Long time no see! What have you been up to? = Kopę lat! Co porabiałeś?
for ages = przez wieki
I haven't seen you for ages! = Nie widziałem cię przez wieki!
![]() | o.bracka |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | Pitusi |
jak pozbyć się nawyku dosłownego tłumaczenia wyrazów lub zdań
Subtitles-- jakość, poprawność, przydatność napisów w filmach, utworach muzycznych itd.