ZALOGUJ SIĘ

nie mogę płynnie wyrazić, np. would like

15 lat temu
I would like to, jak sobie poradzić z wymową np. takiego zdania??? Chodzi mi o to, że strasznie mi trudno to wypowiedzieć, problem jest w tym, że nie mogę "złamać" języka żeby to płynnie wypowiedzieć. Szczególnie trudno mi "przejść" z "d" na "l" np. woul"d" na "l"ike i na końcu płynnie dopowiedzieć "to". Strasznie mi nieruchomieje aparat mowy, szczególnie jak wymawiam wyraz zawierający literę l. Za wszelkie podpowiedzi dzięki.
N
nowymm

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

To chyba tylko kwestia wprawy, zawsze ciężko jest płynnie powtórzyć dopiero za zasłyszany zwrot. Dopiero po jakimś czasie potrzebnym na osłuchanie się z językiem i przyswojeniem pewnych niuansów fonologicznych można intuicyjnie wymawiać wszystko tak, jak to robią Anglosasi. Powinno z czasem przyjść samo.

Ciężko mi znaleźć coś naprawdę trudnego do wymówienia w tym wyrażeniu. Może starasz się powiedzieć to przesadnie wyraźnie, hiperpoprawnie zaznaczając każdą zgłoskę - końcówki wyrazów, szczególnie takich utartych zwrotów, zwykle ulegają zniekształceniu. Zamiast "aj łud lajk tu", spróbuj może mówić "aj(u)d lajk tu".
legologo

Hej

Jak masz problem z płynnym wymówieniem:
'I would like to' czyli 'd+l' jak piszesz to przećwiczyć to możesz na tych słowach, które jak mniemam potrafisz wymówić poprawnie:

dla, dlań, dlatego, dlaczego

Pozdrówka!
quantum137
lepsi1 - "qua..." naprawdę podziwiam Cię za te "odgrzewane kotlety":)Plus ode Mnie:) A swoją drogą myślisz że ten użytkownik jeszcze tu że tak powiem "funkcjonuje?" w sensie że na tym portalu...Pozdrawiam i plusika zostawiam:) - 13 lat temu
quantum137 - hejka, czy jest to nie wiem, ale z ponad 100 tyś. uzytkowników, ktos zainteresowany lub z podobnym pytaniem może sobie wejść i sprawdzić. Pozdrówka:) - 13 lat temu