ZALOGUJ SIĘ

Czy uczenie się języka z piosenek rzeczywiście jest dobrą metodą nauki języków?

miesiąc temuostatnia aktywność: 2 godziny temu
Słucham muzyki w innych językach których chcę się nauczyć ale niczego się nie nauczyłam
ZuziaPilarska

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Bo to trzeba nie tylko słuchać, ale słuchać z tekstem przed oczyma, a jeszcze lepiej uczyć się tekstów piosenek na pamięć.
Wtedy możesz w piosence rozpoznawać wymowę poszczególnych słów, zwrotów i całych fraz.
Zauważysz też, że czasami są one wyśpiewywane zupełnie inaczej niż być się spodziewała.

Są piosenki, które moim zdaniem mają łatwo rozróżnialne teksty. Dla mnie takim przykładem jest "Luka" (Sussan Vega), czy piosenki Leonarda Cohena (gdy jesteśmy przy języku angielskim).
darkobo

Kiedyś koleżanka poleciła mi założenie zeszytu na piosenki. Mówiła, żebym przepisywała sobie tekst po angielsku i następnie po polsku. Następnie zaznaczałam sobie nieznane słowa. Do tej pory gdy czytam coś i trafiam na frazę z piosenki to od razu leci mi ona w głowie😅 Faktycznie uważam to za dobry sposób nauki.
W
wnogaj

Ja tak sie uczulsm sngirlskoego właśnie i teraz wiele słówek, zwrotów znam ze słuchu. kJedt to bardzo przyjemna forma nauki. fajny diadatek do standardowych lekcji.
E
ETUTOR-951894146

Piosenki to bardzo dobre narzędzie w nauce języka. Często stosuję ( reczitative).
abmmichal