adrianna.wu Pracownik eTutor |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
adrianna.wu - londynwarszawianka - Zdanie nr1 wskazuje kto uratowal krolestwo:
By Elsa’s magic - czyli magia nalezaca do Elsy. Dalej by everyone, by some. - rok temu |
|
adrianna.wu - piotr.grela - Ah nie doczytałem polskiego tłumaczenia, czyli trzeba sprawdzać to co wypluwa ChatGPT...
-
rok temu
|
|
adrianna.wu - Majon115 - Wg mnie nie da się nic nauczyć bez wysiłku.
piotr.grela - Majon115 zgadzam się, Jedna rzecz mi wyszla w życiu bez wysiłku - włosy :-) Majon115 - Popatrz na to pozytywnie - oszczędzasz na szamponie i możesz wydać kasę na naukę języka :-) - rok temu |
|
adrianna.wu - netis7 - Bardzo ciekawe porównanie. Postanowiłem sprawdzić, co mi odpowie Bard na powyższe pytanie. Odpowiedzią byłem zaskoczony. Po raz drugi zaskoczyłem się gdy sprawdziłem alternatywne wersje odpowiedzi. Jak ktoś nie wie, Bard podaje od razu 3 wersje:
Sorry, coś jest nie tak z formatowaniem. To co jest pomiędzy podwójnymi gwiazdkami powinno być pogrubione, a # dałem zamiast wypunktowania (kropki) w oryginale. Wygenerowałem też linki do oryginału. Tam będzie czytelniej: Wersja 1: https://g.co/bard/share/ae835f0f8a71 Wersja 2: https://g.co/bard/share/4f5894b68967 Wersja 3: https://g.co/bard/share/048aa73671ae A jak ktoś woli, to zamieszczam też poniżej. - rok temu |
|
adrianna.wu - netis7 - WERSJA 1 Pamiętaj o kilku zasadach:
#1 Ucz się w sposób przyjemny i angażujący. Nie ma sensu wkuwać słówek i gramatyki na pamięć, jeśli nie masz ochoty na naukę. Szukaj metod, które sprawiają Ci przyjemność i sprawiają, że nauka staje się naturalna i intuicyjna. #2 Otaczaj się językiem angielskim. Im więcej będziesz miał styczności z językiem, tym szybciej go przyswoisz. Słuchaj muzyki, oglądaj filmy i programy telewizyjne, czytaj książki i artykuły w języku angielskim. #3 Szukaj okazji do praktykowania języka. Im więcej będziesz mówił, pisał i czytał po angielsku, tym lepiej będziesz go opanował. Znajdź sobie partnera do rozmów, dołącz do grupy językowej lub zapisz się na kurs. - rok temu zmieniany: rok temu |
|
adrianna.wu - **netis7** Oto kilka konkretnych wskazówek, które pomogą Ci uczyć się angielskiego bez wysiłku:
#1 Poświęć na naukę 15-30 minut dziennie. Systematyczne ćwiczenia są ważniejsze niż długie, jednorazowe sesje. #2 Zacznij od podstaw. Nie próbuj od razu przyswoić wszystkiego na raz. Skup się na najważniejszych zagadnieniach i stopniowo rozwijaj swoje umiejętności. #3 Nie bój się popełniać błędów. Każdy popełnia błędy, gdy uczy się nowego języka. Najważniejsze to wyciągać z nich wnioski i nie poddawać się. #4 Ciesz się nauką!** Jeśli lubisz to, co robisz, nauka stanie się łatwa i przyjemna. - rok temu zmieniany: rok temu |
|
adrianna.wu - netis7 Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą Ci się przydać:
#1 Znajdź sobie motywację. Pomyśl, dlaczego chcesz się nauczyć angielskiego. Czy to dla kariery, podróży, czy po prostu dla przyjemności? Gdy będziesz miał jasny cel, nauka będzie dla Ciebie łatwiejsza. #2 Nie porównuj się do innych. Każdy uczy się w innym tempie. Nie martw się, że postępujesz wolniej niż Twoi znajomi. #3 Nie rezygnuj. Nauka języka obcego wymaga czasu i wysiłku. Nie poddawaj się, jeśli na początku będzie Ci trudno. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, nauka angielskiego stanie się dla Ciebie przyjemnością i osiągniesz swoje cele w krótszym czasie. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 WERSJA 2 - Nauka języka obcego wymaga czasu i wysiłku, ale istnieją sposoby, aby ją ułatwić i uczynić bardziej przyjemną. Oto kilka wskazówek, jak nauczyć się angielskiego bez wysiłku:
#1 Znajdź motywację. Dlaczego chcesz się nauczyć angielskiego? Jeśli masz jasny cel, będziesz bardziej zmotywowany do nauki. Możesz chcieć nauczyć się angielskiego, aby: Rozmawiać z obcokrajowcami, Czytać książki i artykuły w języku angielskim, Oglądać filmy i programy telewizyjne w języku angielski, Pracować w międzynarodowym środowisku. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 cd. wersji 2
#2 Zacznij od podstaw. Zanim zaczniesz się angażować w bardziej zaawansowane ćwiczenia, upewnij się, że znasz podstawy. Naucz się alfabetu, podstawowych słów i zwrotów, a także podstaw gramatyki. #3 Ucz się regularnie. Najlepszym sposobem nauki języka jest regularne ćwiczenie. Postaraj się poświęcać na naukę chociaż 30 minut dziennie. #4 Znajdź metody, które Ci odpowiadają. Nie ma jednej uniwersalnej metody nauki języka. Eksperymentuj z różnymi metodami i znajdź te, które są dla Ciebie najbardziej skuteczne. - rok temu zmieniany: rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7
#5 Znajdź partnera do nauki. Ucz się z kimś innym, kto też uczy się angielskiego. Możecie się nawzajem motywować i pomagać sobie w nauce. #6 Otaczaj się językiem angielskim. Słuchaj muzyki angielskiej, oglądaj filmy i programy telewizyjne w języku angielskim, czytaj książki i artykuły w języku angielskim. Im więcej będziesz się otoczyć językiem angielskim, tym łatwiej będzie Ci go zrozumieć i mówić. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 Oto kilka konkretnych sposobów nauki angielskiego bez wysiłku:
#1 Ucz się poprzez zabawę. Gry, quizy i inne interaktywne ćwiczenia mogą pomóc Ci w nauce angielskiego w przyjemny sposób. #2 Ucz się w kontekście. Uczenie się słówek i zwrotów w kontekście pomoże Ci je lepiej zapamiętać. #3 Skup się na mówieniu. Mówienie jest najtrudniejszą umiejętnością językową, dlatego warto poświęcić jej dużo czasu i uwagi. #4 Nie bój się popełniać błędów. Każdy popełnia błędy podczas nauki języka. Nie przejmuj się tym i po prostu kontynuuj naukę. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, nauka angielskiego będzie dla Ciebie łatwiejsza i przyjemniejsza. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 WERSJA 3
Nauka angielskiego bez wysiłku jest jak najbardziej możliwa. Kluczem jest znalezienie metod nauki, które są dla Ciebie przyjemne i angażujące. Oto kilka wskazówek: #1 Otaczaj się językiem angielskim. Im więcej będziesz go słyszeć i widzieć, tym łatwiej będzie Ci go zrozumieć i zapamiętać. Możesz to zrobić, oglądając filmy i seriale w języku angielskim, słuchając muzyki, czytając książki i artykuły, a także rozmawiając z native speakerami. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7
#2 Wybierz metody nauki, które są dla Ciebie odpowiednie. Nie ma jednej uniwersalnej metody nauki języka angielskiego. To, co sprawdza się u jednej osoby, może nie być skuteczne dla drugiej. Spróbuj różnych metod i wybierz te, które sprawiają Ci największą przyjemność. #3 Bądź regularny. Nauka języka obcego wymaga czasu i wysiłku. Aby osiągnąć efekty, musisz się uczyć regularnie, nawet jeśli to tylko przez kilka minut dziennie. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 Oto kilka konkretnych sposobów nauki angielskiego bez wysiłku:
#1 Oglądaj filmy i seriale w języku angielskim z napisami w języku polskim. Kiedy już będziesz znać podstawy języka, możesz zacząć oglądać filmy i seriale bez napisów. Na początku może być to trudne, ale z czasem Twoje rozumienie języka będzie się poprawiać. #2 Słuchaj muzyki w języku angielskim. Słuchanie muzyki to świetny sposób na naukę nowych słówek i zwrotów. Możesz też spróbować śpiewać piosenki w języku angielskim. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7
#3 Czytaj książki i artykuły w języku angielskim. Czytanie to doskonały sposób na poszerzanie słownictwa i poznawanie nowych struktur gramatycznych. Możesz też spróbować czytać książki i artykuły na tematy, które Cię interesują. #4 Rozmawiaj z native speakerami. Rozmowa z native speakerami to najlepszy sposób na ćwiczenie mówienia i słuchania. Możesz znaleźć native speakerów w Internecie lub w swoim mieście. Pamiętaj, że nauka języka obcego to proces, który wymaga czasu i wysiłku. Nie spodziewaj się, że nauczysz się angielskiego w ciągu kilku dni. Jednak jeśli będziesz regularnie się uczyć i stosować powyższe wskazówki, z pewnością osiągniesz sukces. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - netis7 Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą pomóc Ci w nauce angielskiego bez wysiłku:
#1 Znajdź sobie motywację. Dlaczego chcesz się uczyć angielskiego? Czy chcesz podróżować, zdobyć lepszą pracę, czy po prostu poznać nową kulturę? Kiedy będziesz mieć jasny cel, nauka będzie dla Ciebie bardziej przyjemna i satysfakcjonująca. #2 Nie bój się popełniać błędów. Wszyscy popełniają błędy, gdy się uczą nowego języka. Nie martw się o to, co powiesz źle. Ważne jest, żeby się nie poddawać i po prostu ćwiczyć. #3 Ciesz się nauką. Nauka angielskiego powinna być przyjemna. Jeśli znajdziesz metody nauki, które sprawiają Ci radość, nauka będzie dla Ciebie o wiele łatwiejsza. - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - piotr.grela - Dzięki Netis, bardzo ciekawa, inspirująca i prawdziwa odpowiedź Google Bard.
-
rok temu
|
+1 |
adrianna.wu - abmmichal - Jakie też talenty pisarskie Pan Bóg, udzielił autorowi, przy stwarzaniu tego artysty.
[treść ukryta przez administratora] O której sytuacji wolno mówić a o której nie za bardzo. Mamy do czynienia z faktami czasu przeszłego, a dla czytelniejszego opisu lepiej używać czasu teraźniejszego ( Simple Present) niż czasu past! A jeszcze lepiej czasu prostego przyszłego, [treść ukryta przez administratora]. Pomyślcie jak ważna jestgramatyka ang. i pol. Pozd. M a słowa immersja nie znałem - rok temu |
|
adrianna.wu - piotr.grela - Mi powieści napisane czasem Present Simple się ciężko czyta a może takie uproszczenie jest ułatwieniem dla nie-naitive speakerów albo dla naitive speakerów co mają problemy z czytaniem i edukacja im nie poszła za dobrze...
Społeczeństwo brytyjskie jest bardzo klasowe, dla jednych są prywatne szpitale, szkoły, polo a dla pospólstwa szkoły i szpitale publiczne, football, TV... - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - piotr.grela - Fragment powieści Jeffreya Archera "Prodigal daughter"
"From the day of his daughter’s birth, he had supervised her daily upbringing, never allowing Polish to be spoken in the house; he was determined there be no trace of a Polish accent that would make her feel ill at ease among her contemporaries." "My daughter is an American,’ he explained to Zaphia, ‘and she must therefore speak English. Too many Poles continue to converse in their own language, only ensuring that their offspring spend their entire lives in the northwest corner of Chicago being described as “stupid Polacks” and ridiculed by everyone else they come across." - rok temu |
|
adrianna.wu - abmmichal Dzięki za plusy. Piotrze czy znalazłeś nowe formy nauki angielskiego!
-
rok temu
|
|
adrianna.wu - piotr.grela - Comprehensive input - poprzez czytanie i oglądanie dostarczam więcej treści po angielsku zamiast się uczyć pojedyńczych słówek i zwrotów.
Jest to wolniejsza i mniej skuteczna metoda jak dla mnie ale przyjemniejsza. - rok temu |
|
adrianna.wu - Majon115 - U mnie wymawiają zamiast
10. hour and a half - Wymawiamy "hourrand a half", a nie "how and a half". to ałaant half cudowny język - rok temu |
|
adrianna.wu - londynwarszawianka - Dodam kolokacje z ‘appreciate’:
1 Greatly/truly Appreciate 2 Appreciate the time/help/effort/support Phrase: Appreciate someone/something To jest naprawde dobre cwiczenie. Kolokacje sa wazne i w mowieniu i w pisaniu. - rok temu |
|
adrianna.wu - piotr.grela - Masz rację to są po 50 kolokacji z każdego poziomu, ze względu na ograniczenia nawet płatnej wersji ChatuGPT.
-
rok temu
|
|
adrianna.wu - londynwarszawianka - Najwazniejsze chyba sa te podstawowe (elementary), plus te popularne (popular), czyli takie, ktore sa uzywane w mowie.
Np: Gain the knowledge Take responsibility - rok temu |
|
adrianna.wu - londynwarszawianka - Czas poswiecony na dane zagadnienie i wprowadzenie tematu na forum to zasluga ludzka.
Well done:) Niektore kolokacje sa naprawde ciekawe np: Xerox a document. Marka Xerox jest znana, ale czy ta kolokacja jest uzywana w mowie? Inna kolokacja warta wspomnienia to: Terribly well - gdzie ‘terribly’ pelni funkcje wzmocnienia i tlumaczone jest jako ‘bardzo’, czyli bardzo dobrze. - rok temu |
|
adrianna.wu - darkobo - To "terribly well" to trochę tak jak polskie "cholernie dobrze" :)
Akurat wyleciało mi z głowy, jak się nazywa takie połączenie przeciwstawnych słów (np. gorący lód). - rok temu |
|
adrianna.wu - londynwarszawianka - W jezyku polskim to sie nazywa Oksymoron, czyli polaczenie dwoch sprzecznych slow np. cieple lody.
Inna taka kolokacja, dosyc popularna to: Hopeless romantic - rok temu |
|
adrianna.wu - darkobo - Tak jest, tego właśnie słowa nie mogłem sobie przypomnieć. Dzięki.
-
rok temu
|
|
adrianna.wu - darkobo - Ciekawe.
Piotrze, a gdybyś tak zadał GPT pytanie zadane w tym wątku: https://www.etutor.pl/forum/thread/1629968-Jak_adresowac_list_formalny_do_dwoch_osob.html?unread Ciekawy jestem jego odpowiedzi. - rok temu |
|
adrianna.wu - abmmichal - - cóż to jest Piotrze ciekawostka. Ważny element kulturowy nauki języka. Napisałem ciekawostka! to nie jest właściwe słowo. język, składnik kultury narodów i ludzi. ile osób uczy się języka obcego by pogłębić kulturę osobistą?
dobrze że przekazałeś ten tekst! może paru z nas się przebudzi w zrozumieniu odpowiedzi na pytanie, po co uczę się języka obcego? - rok temu |
+1 |
adrianna.wu - Konwalia-Majowa Zgoda, ale trzeba mieć już pewną zdolność komunikacji w tym języku.
-
12 miesięcy temu
|
+1 |
hotaru85 |
darkobo - Fajne.
Choć z tłumaczeniem "Empowerment" to średnio sobie poradził ;) Tym niemniej zdanie przykładowe dobrze oddaje istotę rzeczy. - 10 miesięcy temu |
+2 |
darkobo - Ale to chyba płatna wersja? Czy w bezpłatnej też można generować tabelkę?
-
10 miesięcy temu
|
+1 |
hotaru85 - korzystam z płatnego GPT 4.0, więc ktoś z darmową musiałby porównać
EDIT: sprawdziłam, w darmowej dziala tak samo - 10 miesięcy temu zmieniany: 10 miesięcy temu |
+1 |
hotaru85 |
darkobo |
hotaru85 - Nie wiem czy jest sens wklejać wynik - każdy może sobie puścić, a forum traci przez to czytelność
-
10 miesięcy temu
|
+2 |
darkobo - Są jeszcze osoby, które nie korzystają z Chata, nawet w bezpłatnej wersji. Do niedawna sam go nie używałem.
Ciekawe jak inni się na to zapatrują. Sądząc po ilości reakcji, to chyba niewiele osób tu zagląda. Tak, czy inaczej, @hotaru85 masz fajne pomysły na prompty. Z chęcią będę z nich korzystać. - 10 miesięcy temu |
+1 |
darkobo - To nie są prompty.
Dla mnie wrzucanie wszystkiego do jednego worka jest bez sensu. Później tylko trudniej to znaleźć. - 6 miesięcy temu |
+1 |
adrianna.wu - To są przykłady użycia ChatuGPT, więc jak najbardziej są to prompty 😊
-
6 miesięcy temu
|
|
Jakie są Wasze pozytywne doświadczenia w nauce z eTutorem?
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Opierają się bardziej na mitach niż na faktach językowych.
I dlatego jak dla mnie są mało atrakcyjne...
A co Państwo zrobicie z tymi informacjami, to jest Wasza sprawa :-)
Jest jedna zaleta Etutora np. do programów typu Duolingo, że nie jest on infantylnie głupi.
Moja żona po tysięcznej powtórce "craba" i "tennisa" zrezygnowała z kursu Duolingo.
Ja zacząłbym od zaprojektowania czytnika książek, (a może nie, kto dzisiaj z młodych ludzi czyta książki) nakładki na YouTube'a która będzie tłumaczyła zwroty i dodawała je do powtórek.
Słownik Diki i Etutor w Smart Glassach... - rok temu zmieniany: rok temu
Np na platformach do nauki programowania "Mimo", "Replit" w każdej chwili można skorzystać z pomocy ChatGPT.
Mi się marzy taka platforma, która dawałby mi słówka i zwroty automatycznie do powtórek z obejrzanych vlogów, filmów, przeczytanych książek.
Są już takie platformy edukacyjne, nazw nie będę podawał z wiadomych względów ale są słabo wykonane i nie można do powtórek dodawać całych zwrotów.
Nauka języka powinna być inteligentną rozrywką np. oglądamy film, vlog, czytamy książkę, rozmawiamy z Botem i uczymy się angielskiego ciągle... - rok temu zmieniany: rok temu
Co do tego dodawania słów z filmów czy czytników to nie trzeba AI.
Raczej naukę poprzez AI widziałbym w swobodnej rozmowie z użyciem słów i zwrotów na odpowiednim dla uczącego się poziomie. Elementy, z którymi student ma problemy, powinny być odpowiednio często wałkowane. - rok temu