ZALOGUJ SIĘ

Niebanalne zdanie do uzupełnienia w ćwiczeniu

zmodyfikowany: 4 lata temuostatnia aktywność: 4 lata temu
Miejsce wystąpienia: kurs angielskiego, temat B2-21 Geografia, Lekcja 3, Ćwiczenie - Rzeki, morza, oceany, zdanie 5/5.
Zdanie brzmi:
"Thanks to the high _____ it would be hard to drown in the Dead Sea."
Jako uzupełnienie należy wybrać słowo "salinity". W efekcie polskie tłumaczenie całości brzmi:
"Dzięki wysokiemu zasoleniu, trudno byłoby utonąć w Morzu Martwym."

Według mnie to zdanie jest albo wielce niebanalne, albo po prostu bezsensowne. Przejrzałem pokrótce sieć w poszukiwaniu informacji, jaki jest związek między zasoleniem wody a ryzykiem utonięcia w niej. Nie udało mi się niczego znaleźć... Czy ktoś wie coś na ten temat?
Pytanie nie jest niestety związane z językiem, jednak jeśli okaże się, że związku, którego szukałem, nie ma, to zdanie ów należałoby zmienić. A nawet jeśli ma ono sens, to w dalszym ciągu opisywany stan rzeczy jest raczej dość skomplikowany :)
L
loginw
Gość - Prawo Archimedesa, czyli jedno z podstawowych praw fizyki: im woda jest cięższa( w tym przypadku zasolona), tym bardziej wypiera.
Skoro wypiera, to trudniej pójśc na dno.
Zdanie jak najbardziej prawdziwe i sensowne.

Wkleję definicję:

,,Na każde ciało zanurzone całkowicie lub częściowo w cieczy działa siła wyporu skierowana do góry, równa co do wartości ciężarowi wypartej cieczy."
- 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
Gość - Wkleję cytat z pierwszego lepszego artykułu wyrzuconego przez google, wpisując jedynie : morze martwe zasolenie

"Kąpiel w Morzu Martwym – dlaczego unosimy się na powierzchni wody?

Czego dotyczą najpopularniejsze ciekawostki o Morzu Martwym? Często słyszymy, że pływanie w tym zbiorniku jest niemal niemożliwe – to prawda. Wynika to z bardzo dużej gęstości wody. Z tego powodu ludzie ciało unosi się na powierzchni – można więc spokojnie położyć się na plecach i dryfować na tafli wody."

Artykuł, wygląda na ciekawy:

https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/morze-martwe-ciekawostki-fakty-i-mity-wieliczka-tez-ma-swoje-morze-ka5p
- 4 lata temu
loginw - No to wyjaśnione :) .
Prawo Archimedesa co prawda dobrze znam, jednak nie przypominam sobie, żebym kiedyś na zajęciach bądź w podręczniku miał opisane jego odniesienie do zasolenia wody... A bez uwzględnienia tego czynnika, prawo to ma się w praktyce nijak do możliwości utonięcia przez człowieka. Ponadto, podkreślę tu słowo "utonięcia" z angielskiego "drown", bo to ono występuje w zdaniu z ćwiczenia, nie zaś "sink", które oznaczałoby pójście na dno.

W każdym razie, dzięki!
- 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Wrzuć jajko do szklanki z woda. Utonie. Teraz dodaj sól i zobacz co się stanie :). Ten "niebanalny" eksperyment moja córka przerabiała w zerówce.
Moim zdaniem nie ma sie co czepiac tego przykladowego zdania.
kktm
4 lata temuzmieniany: 4 lata temu

Rozumiem o co Ci chodzi. Między utonięciem, a unoszeniem się na powierzchni wody jest bowiem ogromna różnica. A właściwie to zupełnie inne określenia innych zdarzeń/czynności. Utonąć można przecież w skrajnym przypadku nawet w kałuży wody. Ale chyba szukasz dziury w całym. Tutaj uczymy się języka angielskiego, a nie logiki. Wszyscy chyba wiemy o co chodzi w tym sformułowaniu. Dla mnie jest to swego rodzaju przenośnia.
T
tlstar
loginw - Owszem, przeważnie o to chodziło. Jednak wyjaśnienia z komentarzy powyżej bez wątpienia mają wpływ również na ten aspekt, dlatego uznałem sprawę za wyjaśnioną. - 4 lata temu

tlstar odpowiedział:

,,Ale chyba szukasz dziury w całym. Tutaj uczymy się języka angielskiego, a nie logiki. Wszyscy chyba wiemy o co chodzi w tym sformułowaniu. Dla mnie jest to swego rodzaju przenośnia."

I ja się z tym zgadzam w 100%.
?
Gość
4 lata temuzmieniany: 4 lata temu