piotr.grela |
Pipstaker7 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
futbolowa |
Pipstaker7 |
piotr.grela - To jest powód dlaczego bardziej Etutor podoba mi się od Supermemo. Supermemo było zrobione pod amerykańską Polonię i dużo zwrotów jest amerykańskich.
Ja mieszkam we wschodnim Londynie, tutaj już zanika klasyczny akcent Cockney ale ciągle jeszcze można go spotkać, przeważa Estuary English, który nie jest taki wyniosły jak RP. Koło mnie w dzielnicy Tower Hamlet, dominuje akcent Bangla English. W sumie w Wielkiej Brytani można spotkać prawie 20 głównych akcentów. Ale mówiąc posługując się akcentem RP możemy być pewni, że zostaniemy wszędzie zrozumiani i zrozumiemy to co nadają w radiu i TV. - 8 lat temu zmieniany: 8 lat temu |
+2 |
Lightning - @Pipstaker7 - Powody naciągane.
@Piotr.Grela - Od kiedy to SuperMemo jest robione pod amerykański angielski? Wszelkie nagrania to BrE. - 3 lata temu |
|
milena.u |
piotr.grela |
? | Gość |
kasia.szczep - Odpowiedzi udzieliliśmy w tym wątku: https://www.etutor.pl/forum/thread/825160-Kiedy_lektorzy_z_akcentem_brytyjskim.html#answer_99920 ("W słowniku większość nagrań jest w wersji brytyjskiej. Dla odróżnienia ikony głośniczków są w dwóch kolorach, po najechaniu wyświetla się informacja w jakiej wersji występuje nagranie. Czytanki w kursach są również nagrywane w obu wersjach językowych - albo w wersji brytyjskiej albo amerykańskiej.").
Pozdrawiamy! - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu |
+1 |
SmallM - Obawiam się, że nie chodzi tutaj hasła w słowniku, ale np. o lekcje. W lekcjach jest misz-masz angielski. Byłoby to bardziej do przełknięcia, gdyby przy zdaniach było napisane, np. w nawiasie na końcu czy jest to BrE czy AmE. Uczycie ludzi języka od poziomu A1 i te osoby, które nie są mega zaawansowane czasem nie mają świadomości czy dane zdanie jest bardziej amerykańskie, czy brytyjskie, a później po jakimś czasie nauki dowiadują się, że ich angielski jest... po prostu ich. bo nie można go nazwać ani brytyjskim, ani amerykańskim. Ja osobiście tak mam, pokarało mnie skakanie po rożnych platformach, od ponad dwóch miesięcy siedzę codziennie na eTutorze, który tylko pogłębia ta moja ułomność.
-
7 lat temu
|
+2 |
abmmichal |
Lightning - Czym jest Global English? Peenie jakąś kosmiczną mieszanką ovu wariantów.
W procesie nauczania są tylko dwa standardy - GenAm oraz RP. - 3 lata temu |
|
S | SmallM |
piotr.grela - Jeszcze większy cyrk zaczyna się robić, gdy pojedziemy do Londynu i staramy się mówić jak lokalni, bo młodzi mówią w jafaican lub Estuary, resztki mieszkańców Cockney w Cockney, w radiu słychać RP a moi sąsiedzi mówią po arabsku albo bangla.
-
7 lat temu
|
+1 |
Videos, films, clips, audio texts in Beautiful British English
Brytyjski, amerykański - jak ujednolicić swój angielski, prośba o rady
British version or US version which one, how to reshape the current course