ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w testach tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Właśnie skończyłam robić test. I kilka odpowiedzi zostało uznane za niepoprawne pomimo, że wcale niepoprawne nie było.
Przykłady:
1. dziwny - moja odpowiedź "peculiar", jedyna słuszna "strange"
2. wojownik - moja "warrior", jedyna słuszna "fighter"
itd
To przecież bez sensu!
Powinno być kilka możliwości odpowiedzi!
J
jrosiecka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Dzień dobry!

Testy okresowe dotyczą ściśle materiału, który został przerobiony w ramach lekcji, po której jest test. System nastawiony jest na przetestowanie wiedzy (zarówno gramatycznej jak i leksykalnej) nabytej w czasie przerabiania danej jednostki lekcyjnej, stąd niestety nie ma możliwości dowolnego doboru słów w tego typu testach. Pozdrawiam!
o.bracka

Podobne podejście jest stosowane w szkołach językowych.
Gdy sprawdzane jest słownictwo, to zawsze z przerobionego materiału. Bo ktoś chodzący na kurs mógłby już znać podstawowe słowa, ale nie uczyć się na bieżąco ich trudniejszych odpowiedników i zaliczać egzaminy.
Tylko w takich testach, żeby zasugerować o które słówko konkretnie chodzi czasem jest podawana pierwsza litera albo widać jakiej długości powinien być wyraz. Może tu tego zabrakło.

Pozdrawiam!
A
alukasiewicz

zgadzam się, powinna być jakaś podpowiedź, literka, liczba liter, cokolwiek. Nawet w ramach jednej czy dwóch lekcji mogą się pojawić dwa słowa czy wyrażenia na to samo i kompletnie nie wiadomo, o które akurat chodzi. Spotkałem się z tym już kilka razy. Przykład: w jednej lekcji mamy "run a red light" i "go through a red light" - w teście można sobie najwyżej rzucać monetą, tylko chyba nie o to chodzi
tsikorski