kasia16080 |
kasia16080 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
dania57 |
scrapiom - nooo... Does she sleep? to będzie czy ona w ogóle sypia. Tutaj potrzeba Present continuous: Is she sleeping?
-
11 lat temu
|
|
quantum137 - @dania57 wszystko fajnie poza ostatnią linijką, tym razem scrapiom ma rację.
Sam bym to sformułował jako: (*) Does she sleep at all? pzd! - 11 lat temu |
|
dania57 - masz rację, ale chodziło mi raczej o pokazanie jak tworzy się pytania w czasie Present Simple. Chciałam zachować sleep w formie bezokolicznika aby pokazać różnicę, bo o to Kasi chodziło. Po odpowiedzi scrapiom Kasia znowu ponowiła pytanie.
-
11 lat temu
|
|
kasia16080 - Przede wszystkim interesowała mnie różnica między tymi dwoma zdaniami i wyjaśnienie niepoprawności w przypadku drugiego pytania, bo jednak miesza mi się jeszcze zastosowanie określonego czasu do sytuacji.
Macie może jakieś rady, dobre ćwiczenia, które byście mogli mi polecić do czasów. Staram się robić trochę ćwiczeń gramatycznych,ale może mogłabym robić coś jeszcze co wyjaśniłoby moje wątpliwości? - 11 lat temu |
|
quantum137 - @dania57 spoko, zwróciłem na to uwagę, gdyż może to zdanie wprowadzić w błąd, mimo że jest poprawne. Proponowałbym dodać jakąś uwagę dla jasności sprawy.
@kasia16080 po prostu solidnie przerabiaj ćwiczenia a jeśli się tobie bardzo myli to pamiętaj o (bardzo) ogólnej zasadzie: to co teraz - present continuous to co zawsze - present simple pzd! - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
Dlaczego pierwsze zdanie jest gramatyczne i akceptowalne, a drugie nie jest?
jaka różnica w tłumaczeniu "ona nie ma żadnych zimnych napojów"
Dlaczego nie wstawiamy which lub that do zdania z tekstu?