ZALOGUJ SIĘ

filter down

14 lat temu
Co znaczy ten phrasal verb?
P
p-o-l-a

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Wydaje mi się, że oznacza to tyle co:

przeciekać, przefiltrować (o płynach)
przenikać (np. o informacjach)
W
Wiolaen
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu

dokładnie tak - dosłownie znaczy przefiltrować, zaś jako wyrażenie idiomatyczne - przenikać gdzieś, dostawać się - np. o informacjach, pieniądzach -

It takes a long time for this kind of information to filter down to the uneducated. - ...zanim informacje dotrą do...

I took me the whole evening to filter down to the results I needed. - ...zanim doszłam do.... / ... zanim osiągnęłam....
e.lukasiewicz

Wydaje mi sie, ze chodzi o to, ze cos zabiera duzo czasu zanim informacja dotrze do nizszych poziomow jakiegos systemu tj. ludzi niewyksztalconych w spoleczenstwie, pracownikow niskiego szczebla w miejscu pracyitd.

Zrodlo - Wiktionary:
(idiomatic)(by extension) Of information, or resources; to move slowly down to lower levels of an organisation, or population.
They might say that the economy is improving, but it is taking a long time for any money to filter down to the poorer classes.
M
Megan273
e.lukasiewicz - całe zdanie oczywiście mówi o czasie, ale samo wyrażenie "filter down" oznacza dotarcie do kogoś/czegoś, przeniknięcie gzieś itd. - 14 lat temu
Megan273 - Zgadzam sie - glowny koncept to przemieszczenie idei czy substancji, plus moim zdaniem, koncept poboczny, ze zabiera to troche czasu ze wzgledu na jekies przeszkody fizyczne czy poznawcze(filtry). - 14 lat temu