ZALOGUJ SIĘ

Vademecum dla Polaków,którzy przyjeżdżają do Anglii

zmodyfikowany: 11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Jestem w Anglii od prawie 7 lat przez cały czas pracuję i spotykam w pracy młodych Polaków,którzy przyjechali tutaj i chcą pozostać na dłużej.Mają konkretne plany nie mają wiedzy.Chciałabym , aby na tym wątku nowi przyjezdni pytali a my troszkę bardziej zasiedziali będziemy mogli odpowiedzieć na zadawane pytania.Dzisiaj w pracy rozmawiałam z Marcinem,który przyjechał do Anglii 3 tyg temu ,pracuje ale myśli perspektywicznie.Chce dostać mieszkanie od miasta a póżniej je kupić.Powiedziałam,że na to ma jeszcze sporo czasu ale choćby informację jak ubiegać się o mieszkanie od miasta szczegółowo wyjaśniłam.Jeśli będą pytania odnośnie jak sobie poradzić w Anglii,praca,mieszkanie,nauka to piszcie jestem przekonana, ze wiele osób będzie w stanie pomóc.
ipon
slawek4 - Ipon- bylas kiedys w polskiej restauracji Ambrozja w Bradford? Wysmienita kuchnia. Polecam wszystkim nowym rodakom. - 11 lat temu
ipon - Tak SLawku byłam ale sercem bliżej mi do Balangi. - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 6

Dzięki za plusiki ale tu chodzi o Wasze pytania proszę piszcie co Was i interesuje.Mam nadziję,że pogotowie informacyjne zadziała perfect.Smiało zapraszam do zadawania pytań będą tylko szczere odpowiedzi.
ipon

Jestem w Londynie od dwuch miesięcy i mam pracę. Jak się czuje polak, kiedy wie, że tubylcy już mają dosyć przyjezdnych? Czy ten uśmiech nie robi się przypadkiem przez zęby? Czy Wielka Brytania najadła się już wystarczająco Unią Europejską? Ile tytoniu miogę zwieść z Polski, oraz gdzie znajdę klub gdzie grają muzykę electrohouse/dubstep, coś ala Skrillex i Knife Party?
siwyborsuk
DAD - Alkohol i papierosy mogą być wwożone do Wielkiej Brytanii z terytorium państwa członkowskiego UE tylko do użytku osobistego. Jakkolwiek nie ma ściśle określonych limitów, to za ilości przeznaczone do użytku osobistego uznaje się: do 800 sztuk papierosów, do 1 kg tytoniu, do 110 litrów piwa, do 90 litrów wina oraz do 10 litrów mocnego alkoholu.

źródło: http://poradnik.poland.gov.pl/
- 11 lat temu

Ja dodam coś z własnego podwórka.Regularnie przyjmuję leki każdy lek na receptę kosztuje 7.50 funta wykupiłam sobie tz abonament płacę miesięcznie 10 funtów bez względu na ilość leków Podaję stronę www dla zainteresowanych www.nhsbsa.nhs.uk.Ta plastikowa karta bardzo pomaga w leczeniu nie tracę majątku na leki.Polecam.
ipon

Siwyborsuk w Londynie znajduje się jeden z najbardziej znanych klubów na świecie czyli Ministry of Sound. Grają tam tylko nie komercyjne kawałki, a często występują tam tacy dj'e jak Markus Schulz, Fedde Le Grand czy właśnie Knife Party. https://www.facebook.com/ministryofsound?fref=ts To jest ich strona na Facebook'u. Enjoy ;)
Flashek

Nie wiem, czy ten wątek jest jeszcze aktywny...ponieważ mam pytanie :) Jestem zainteresowana kolejnymi poziomami podczas zdobywania wykształcenia... np. co oznacza nvq 2 ...
Jak zacząć naukę w Anglii itd. Od razu dodam, że jeszcze nie szukałam na konkretnych stronach - tutaj po raz pierwszy zadaję takie pytanie :)
baassiam

Hi baassiam, Z mojej strony odpowiedź jest prosta- zadaj pytanie w Googlach "google.pl".
Znalazłem tam wiele ciekawych objaśnień dotyczących NVQ, zarówno po polsku jak I angielsku; poczytaj.
Level 2
Competence that involves the application of knowledge in a significant range of varied work activities, performed in a variety of contexts. Collaboration with others, perhaps through membership of a work group or team, is often a requirement. At comprehensive schools, Level 2 is equivalent to one GCSE at A*-C
w.w. zdania są z Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/National_Vocational_Qualification

NVQ 2 – wiedza w znaczącym zakresie różnego rodzaju czynności zawodowych, wykonywanych w różnym kontekście, z których niektóre mogą być nietypowe i wymagające pewnego zakresu samodzielności i odpowiedzialności. Współpraca z innymi członkami zespołu.
w.w. zdania są z forum.londynek.net
Pozdrawiam.
jerzy_pozoga
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
baassiam - Serdecznie dziękuję. Bez wątpienia skorzystam z pomocy starego, dobrego wujka googla ;)
Pozdrawiam
- 11 lat temu