A | anialew |
? | Gość |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
D | daga3030 |
daga3030 - Mamy tutaj forum z którego naprawdę warto korzystać i "wspaniałych,stałych użytkowników" którzy świetnie wyjaśniają zawiłości owego języka i naprawdę czytając ich wypowiedzi wiele się nauczyłam i pozbyłam wątpliwości.
-
12 lat temu
|
+3 |
Gość - Ja ukończyłem 64 lata, jestem na emeryturze i uczę się angielskiego dla własnej przyjemności. Chodzi o gramatykę też uczę się gramatyki, ale nie na pamięć. Przy powtórkach znajomość gramatyki bardzo się przydaje. A wogóle to w moim wieku mam problemy z pamięcią, ale staram się nie poddawać. Uczę się ok. 1,5 roku i narazie jeszcze mi się nie znudziło. Pozdrawiam.
-
12 lat temu
|
+11 |
Gaelle - Ja najlepsze efekty uczenia się osiągnęłam uzupełniając naukę z Tutorem o kurs językowy w wakacje. Bo tam po prostu musiałam mówić, a tutaj, no to jest aspekt, którego brakuje ;)
-
12 lat temu
|
+2 |
daga3030 - Jest opcja "speaking", słownik diki, lektorzy, wiem że może nie tak jak kurs ale także bardzo dużo daje ćwicząc wymowe ;) Pozdrawiam
-
12 lat temu
|
+1 |
A | anialew |
ipon |
quantum137 |
kingamusic - To musi być niesamowite tak beztrosko, zmęczonym po pracy oglądać film w języku angielskim. Ale trzeba też być na dość wysokim poziomie, żeby cokolwiek zrozumieć. Ja wciąż nie mogę wyjść z A2.
-
12 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Dlaczego? Część filmów/programów itp. można spokojnie oglądać na poziomach B.
Czy w j.polskim sprawia to problemy - na zmęczenie film? Nie każdy Polak zna j.polski na wysokim poziomie C2, to tak na marginesie. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+5 |
daga3030 - A poza tym oglądają któryś raz z kolei ten sam film, zwroty same wpadają do głowy i coraz więcej się rozumie. Tak działa u mnie.
Oglądanie bajek pozwala na osłuchanie się z językiem. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+4 |
tamarind17 - myślę, że nic to nie da - przynajmniej mi to nic nie daje bo bardziej skupiam się na czytaniu napisów, ostatnio próbuję serial z napisami angielskimi oglądać i sporo rozumiem choć czasem muszę dać pauze :P
-
12 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Oglądanie filmu z napisami tylko odwraca uwagę od akcji ale przyznam, że jak zna się słabo język to napisy są pomocne.
-
12 lat temu
|
+4 |
futbolowa - Dla mnie film/serial z napisami jest podobny do ćwiczeń przy użyciu zbyt ciężkich hantli. Zamiast pracować nad mięśniami - pracuję nad siłą uścisku, żeby utrzymać narzędzie do ćwiczeń ;) W przypadku napisów - czytam, zamiast śledzić akcję i wsłuchiwać w język. Dobrym wyjściem są napisy angielskie - jeżeli ktoś nie czuje się pewny swoich umiejętności rozumienia ze słuchu.
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
+1 |
balldur - oglądanie filmu angielskiego z polskimi napisami nic nie daje. Wiem z doświadczenia, bo kiedyś oglądałem dużo filmów w takiej formie. Wyszło gdzieś 500 bo mam tyle ocen na filmwiebie. A ze słuchu jak nie rozumiałem, tak nie rozumiałem dalej. Dopiero jak zabrałem się za naukę i zacząłem słuchać podcastów i oglądać filmy z angielskimi napisami to wtedy rozumienie ze słuchu poszło do góry o kilkanaście poziomów :) Przerzuć się tylko i wyłącznie na angielskie napisy.
-
12 lat temu
|
+2 |
balldur - Oglądaj film nawet jak nie rozumiesz poszczególnych zwrotów. Często umysł nieświadomie podsunie Ci znaczenie jakiegoś idiomu na podstawie kontekstu, sceny, sytuacji, odpowiedzi itp. Potem przerzuć się na filmy bez napisów jakichkolwiek i tyle :) Pozdrawiam
-
12 lat temu
|
+3 |
kingamusic - O, dziękuję za odpowiedzi. Naprawdę nie sądziłam że tak jest i już sobie pościągałam parę filmów brytyjskich z polskimi napisami. W takim razie skorzystam z Waszych rad i ściągnę napisy angielskie. Aż się boję, bo mój angielski nie jest dobry (ciągle poziom A2, a uczę się codziennie). Słucham oczywiście podcastów z British Council. ,,Elemantary Podcasts'' - przesłuchane wszystkie odcinki, a teraz ,,Big City Small World''.
- 12 lat temu |
+1 |
? | Gość |
joke1 |
Green_Tree |
E | ewelinka0310 |
zorija |
W | wiracha |
hilbert - Ja jestem odmiennego zdania odnośnie Callana. Ma ona nawet pewne zalety, ale nigdy nie nazwałbym jej najskuteczniejszą metodą. Wręcz odwrotnie, szereg wad tej metody każe na nią patrzeć z przymrużeniem oka.
http://www.golang.pl/artykuly,dziewiec-powodow-dlaczego-nie-stosujemy-metody-callana - 12 lat temu |
+3 |
W | wiracha |
zorija |
quantum137 - Dokładnie!
Znaleźć w tym wszystkim coś dla siebie, ja znalazłem przyjemność - to moja metoda:) Czy to ciekawe filmy/gry/fora/strony/książki/gazety... tak, wszystkiego po trochu próbuję, to jeśli nie interesuję się tematem, to niczego się nie dowiem. Może inni mają inaczej, nie wiem, ja swój sposób mam od dawna i działa! - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+4 |
futbolowa |
futbolowa - Dodam jeszcze, że szukanie własnych metod może być naprawdę fascynującą przygodą :) Mnie odkrycie nowego, ciekawego sposobu nauki daje duuużo satysfakcji :)
-
12 lat temu
|
+1 |
Green_Tree |
barmac05 |