B | Barbara33 |
I'm going to revise for the exam. = Zamierzam powtórzyć materiał do egzaminu.
Ustalone plany ("ustalona przyszłość") - present continuous
Kiedy chcemy mówić o ustalonych planach (nie zamiarach), o czymś, o czym "już zdecydowano" i jest właściwie pewne, że się wydarzy, wtedy używamy czasu present continuous.
What are you doing after work? = Co zamierzasz robić po pracy? (Zakładam, że masz jakieś plany i o nie pytam.)
I'm visiting my sister. = Odwiedzam siostrę. (Tak ustaliłem.)
I can't come to the party. I'm working tomorrow evening. = Nie mogę przyjść na imprezę. Pracuję jutro wieczorem. (To już postanowione, nie mogę nic z tym zrobić.)
He's quitting his job. = On rzuca pracę. (Już zdecydował.)
Nie używamy czasu present continuous, jeśli nie mówimy o czymś, co jest zaplanowane i właściwie pewne, że się wydarzy:
Some day, I'm moving to the country. (nie jest pewna, że tak się stanie)
I'm winning this tournament. (wygrywnie nie jest czymś, co można przewidzieć z góry - oczywiście, jeśli turniej jest uczciwy)
Porównaj:
He's going to quit his job. (= Zamierza rzucić pracę. - taki ma zamiar)
He's quitting his job. (= Rzuca pracę. - to ustalony plan - niemal na pewno to się stanie.)
Nie używamy też czasu present continuous, gdy chcemy "poddać pod dyskusję" to, co robimy, ze względu na uprzejmość:
I'll send you the final text tomorrow evening. = Wyślę ci cały tekst jutro wieczorem. ("I'm sending you the final text tomorrow evening." byłoby mniej uprzejme, gdyż sugeruje, że to, co się stanie, jest już postanowione i nie podlega dyskusji.)
Be going to
Powyższe zdania są w czasie present continuous. Jednak można je też zapisać nieco inaczej:
What are you going to do after work?
I'm going to visit my sister.
oraz (rzadziej) I'm going to work tomorrow evening.
Używając going to mówimy też o planach, ale nie mówimy, że są one już ustalone.
witam, w zadaniu jest pytanie: Gdzie mogę oddać samochód?
Rozbieżność między zapisem fonetycznym IPA a wymową nagraną w słownikach
Poproszę więcej nagrań słów i zwrotów w brytyjskim angielskim.
How to study writing skills? Jak uczycie się pisać po angielsku bez nauczyciela?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.