monika484p |
futbolowa |
monika484p - W Polsce są dwa miejsca, gdzie ten język można studiować. Znam 3 polskie książki, które pozwalają na naukę hindi. Jednak książki obcojęzyczne do nauki tego języka bywają prościej napisane ;)
-
12 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
monika484p - Mam na myśli oficjalny język Indii, jakim jest język hindi. Nie jest on dialektem angielskiego.
-
12 lat temu
|
+1 |
Bilberry - Znam wielu hindusów żyjących w UK, a mówią oni swoim angielskim (który jest także językiem oficjalnym obok hindu) oraz gudżurati albo pendżabi. Nie ma czegoś takiego jak język hinduski. Podobnie jak nie ma języka chińskiego. Myśleć tak może tylko ktoś kto nie zna realiów wschodu. Indie to wiele państwek, z których każde ma swój język, np. Pendżab i Gudżurat. Ponieważ jest tam tyle języków wprowadzono dwa oficjalne języki, którymi są hindu i angielski (hinduski dialekt tego języka). Większość hindusów uczy się swojego angielskiego.
Znam wielu hindusów, bo u mnie w Leicester jest największa ich społeczność w UK. Mamy tutaj hinduską dzielnicę, a większość ludzi mówi gudżurati. - 12 lat temu |
+1 |
DAD |
Bilberry - nie ujął bym tego lepiej
poza tym wielu hindusów nie zna hindi tylko swój język (np. pendżabi) oraz oficjalny angielski - 12 lat temu |
0 |
serbio - hindus/hinduista z małej literki- (wyznawca hinduizmu) a Hindus to mieszkaniec Indii.
-
12 lat temu
|
+1 |
quantum137 |
Bilberry - a twoi znajomi hindusi którym mówili językiem: gudżurati, pendżabi czy hindi?
-
12 lat temu
|
+1 |
Bilberry - ja mieszkałem najpierw w Coventry, tam jest dużo ludzi z Pendżabu, więc mówią pendżabi
teraz mieszkam w Leicester, a tu jest pełno Hindusów z Gudżuratu, czyli mówią gudżurati a ciekawostka, moje pierwsze mieszkanie w UK było u Cyganów (Romów) - okazało się, że wiele słów cygańskich jest bardzo podobnych do tych z pendżabi, szczególnie liczebniki - 12 lat temu |
+1 |
quantum137 - Liczebniki... kup panie dwa zegarki...:-)
... a Hindusów jest miliard, ech Cyganie wiedzą jakie słowa są najbardziej praktyczne:D - 12 lat temu |
+2 |
ala_nina |
Jak nauczyć się oglądać filmy po angielsku?
Subtitles-- jakość, poprawność, przydatność napisów w filmach, utworach muzycznych itd.