kinganowak24 |
Otus |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
quantum137 - Dla zainteresowanych podam, że rok temu najważniejsze dzieło Isaaca Newtona, którego powstanie uważane jest za początek nauk nowożytnych, zostało po raz pierwszy przetłumaczone na j.polski.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+2 |
Otus - Generalnie wiek XIV to przechodzenie z łaciny na języki narodowe w Europie Zachodniej. Królowanie francuskiego trwało trochę dłużej. Na moje oko jakoś X-XIV wiek.
Warto zerknąć na ich godło (herb?) i sprawdzić jaki język tam króluje. :) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Royal_Coat_of_Arms_of_the_United_Kingdom.svg/620px-Royal_Coat_of_Arms_of_the_United_Kingdom.svg.png - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - Zapomniałem o późniejszym wpływie niemieckim, bo przecież obecna dynastia zmieniała nazwisko z niemieckiego na brytyjskie podczas pierwszej wojny światowej. Brytyjczycy nie chcieli katolickich Jakubów, więc zaprosili hanowerów i tak w Anglii królowali Georgowie, z których wielu nie mówiło po angielsku, albo mówiło słabo. Choć nie wiem, czy miało to duży wpływ na język.
-
13 lat temu
|
+1 |
kinganowak24 - "mówiono po francusku, ludzie nauki i religii po łacinie, a zwykli ludzie po angielsku",ach Bilberry,jakze ja bym chciala dzis być takim zwykłym człowiekiem mówiącym po angielsku... :D dzięki za obszerne wypowiedzi,jak zwykle super,plusiki dla was :*
-
13 lat temu
|
|
S | skorp |
"Jakie jest Pani nazwisko" = "Your name madam?" Dlaczego tak, skoro "name" to "imię"?
test początkowy - poziom zaawansowania z niemieckiego