ZALOGUJ SIĘ

"reckon" zamiast "think" w mówionym brytyjskim

zmodyfikowany: 4 lata temuostatnia aktywność: 3 lata temu
Zauważyłem, że zwłaszcza w języku mówionym, Brytyjczycy chętnie używają słówka "reckon":zamiast "think".
"Hey mate, what do you reckon about this"
piotr.grela
tlstar - Zupełnie jak u nas: co sądzisz o tym? co myślisz o tym? - 4 lata temu
ang-nsw - W Diki pierwsze słowo ma 1 gwiazdkę, a drugie 5. Gdzie można jeszcze sprawdzać częstość występowania? - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
dhuode - @ang-nsw polecam Longman Dictionary of Contemporary English Online

https://www.ldoceonline.com/
- 4 lata temu
ang-nsw - Dzięki bardzo! Według Longmana odpowiednio 2 i 3 (Diki 1 i 5). Ciekawe - dlaczego taka różnica? - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu
jerzy_pozoga - Piotrze -Ten fajny przykład używanego zdania z reckon napisz mi w skrócie z urywanymi wyrazami . tzn. tak, jak szybko ONI to wymawiają potocznie, ze słyszenia. np. "d'ju. Pozdrawiam. - 4 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Nie wiedziałem, że Longman Dictionary of Contemporary English Online ma tak piękne wyjaśnienie i zdania przykładowe do słówka - "reckon".
Ma nawet: "innit", "quid", "ain't" to rzeczywiście jest to słownik współczesny.

Obecnie ilości gwiazdek decyduje, jak to słowo jest popularne w całym angielskim, brytyjskim, amerykańskim, z jakiego korpusu się korzystało przy tworzeniu list słówek.

Kunszt językowy, bogactwo językowe, polega na używaniu mniej oklepanych i mniej powszechnych słów do wyrażenia tego samego.

Do Jurka jak coś ciekawego usłyszę, z reckon lub z czymś innym to napiszę.
Również pozdrawiam.

Spotakałem się ze słówkiem in't, które jest skrótem od innit a innit jest skrótem od: "isn't", "aren't".

Niektórzy Brytyjczycy jak popularny aktor, prezenter radiowy: Karl Pilkington
nie wymawia "h" na początku wyrazów:
i np.
"house" wymawia jak "ouse".
"hate" wymawia jak "ate"
"hear" jak "ear" ( Do'ya ear me?)

Polecam bardzo ciekawe podcasty, Rick Gervais, Karl Pilkington

The best of Karl Pilkington
https://youtu.be/nJypQCDhy6g

A w szczególności serial na Netflixie "Derek".
piotr.grela
4 lata temuzmieniany: 4 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.