Januszm84 |
T | tlstar |
parseq - Po 4. latach poszerzonego niemieckiego (6-7 lekcji tygodniowo przez 4 x 10 miesięcy w liceum) wyjechałem do Niemiec i... w miarę rozumiałem wykłady i seminaria. Z mówieniem było tak sobie, szczególnie jak ktoś mi nie dał 10 sekund dodatkowego czasu.
Jest to może jakaś ilustracja ile trzeba włożyć dla uzyskania pewnej komunikatywności. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Januszm84 |
parseq |
Januszm84 |
parseq - Nie poddawaj się! Trzeba naprawdę dużo zainwestować, by osiągnąć próg komunikatywności.
Jak rozumiesz programy TV dla dzieci? Może od tego zaczynać? Co sądzicie o tej wskazówce? - 6 lat temu |
+2 |
eve.m - Tak, oni też mają swoje gwary. Rozumiem Twój problem z rozumieniem wymowy, bo często różni się od "podręcznikowej". Próbowałeś słuchać stacji radiowych z Twojego miasta ? Jakieś audycje, gdzie np. rozmawiają ze słuchaczami - to może pomóc w osłuchaniu się z lokalną wymową.
-
6 lat temu
|
|
Tattoo94 |
Januszm84 |
J | jaanna |
parseq - Status "Fanatyk eTutor" wypracowałaś sama, czy razem z Mamą, bo macie wspólne konto?
Jeśli sama, to czapki z głów! Wykręcić 350 godzin na eTutor w 6 miesięcy nie jest łatwo. - 6 lat temu |
|
J | jaanna |
parseq - Rozumiem. Czyli jesteście "Entuzjasta eTutor" (trzy gwiazdki) a nie jak pokazuje system "Fanatyk eTutor" (5 gwiazdek). ;-)
-
6 lat temu
|
-5 |
spajk |
ernest.nosowski |
W | Wersik |
parseq - Tylko jak długo będziesz w stanie utrzymać takie zaangażowanie czasowe na dobę?
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
+2 |
Tymek2 - Ludzki mózg nie potrafi uczyć się kilkanaście godzin dziennie, spróbuj użyć np. "Technika Pomodoro", powinno Ci pomóc.
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
|
T | Tymek2 |
Januszm84 |
Tattoo94 - Nie ma to jak szybko się poddać. No ale skoro preferujesz być niemową w anglojęzycznym kraju to Twój wybór.
-
6 lat temu
|
+4 |
Januszm84 - Ja nie preferuje ale się poddaje bo uczę się i nie widać efektu . Powiem ci dalej myślisz ze chciałem przyjechać do UK otóż nie jestem tutaj bo mam tutaj żonę musiałem wybrać albo jedziesz do osoby która kochasz albo zostajesz w Polsce . Żyje tutaj bo mnie sytuacja zmusza . I mimo ze prubuje na tym
Się kończy nawet nie wiesz jak to boli :( - 6 lat temu |
|
Tattoo94 - Jeżeli niedawno zacząłeś się uczyć z etutor (pytanie też z jaką systematycznością i nakładem pracy), a już po kilku miesiącach dajesz sobie spokój to wydaje mi się, że możesz winić tylko siebie. Nauka języka to na dobrą sprawę niekończący się proces i trzeba być bardzo cierpliwym, bo efekty nauki są niewymierne i każdy z nas w niektórych momentach czuje się, że tkwi w miejscu. Jednak to wszystko jest do przeskoczenia jeżeli faktycznie się chce.
I tak swoją drogą - pisze się 'próbuje'... - 6 lat temu |
+1 |
parseq - @Januszm64: ile czasu na dobę (każdą !!) jesteś w stanie inwestować w eTutor przez rok?
Czy dodatkowo 25 minut na oglądanie mówionych(!) programów dla 4-5 letnich dzieci? Czy czas dojazdu do pracy (pociąg, autobus) możesz wykorzystać? (trzeba mieć tablet) Czy mógłbyś zgodzić się na rozmawianie z dziećmi w domu po angielsku, chociaż co drugi dzień? Zakładam, że nie czytasz po polsku, nie oglądasz telewizora po polsku. (Coś za coś, by zyskać czas.) - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
|
piotr.grela |
B | Bogusia1231 |