L | Leadership22 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
londynwarszawianka - Konstrukcja ‘I have no/I had no’ nie jest zwyklym przeczeniem. Wystepuje w zdaniu przed rzeczownikiem i oznacza ‘zadnej/zadnych’.
Example: I had no idea what happened to you today. - 2 lata temu |
+3 |
londynwarszawianka - Jaka jest roznica? Mogloby sie wydawac, ze sa to dwa takie same zdania przeczace, ale jest tutaj subtelna roznica, zdanie z uzyciem ‘I have no’ jest bardziej dramatyczne, czyli ma wiekszy wydzwiek negatywny.
1I didn’t have any time. 2 I had no time. - jako zdanie z silniejszym przeczeniem (more negative and dramatic) Czy mozemy te zdania uzywac wymiennie? W jezyku formalnym to raczej powiemy: I didn’t have any time to finish this project. (rozmowa w miejscu pracy z przelozonym) Wersja: I had no time to finish this project. (rozmowa z kolega, jako ‘informal’) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+5 |
Leadership22 - A dla mnie: 'didn’t have any time' znaczy to, że w tamtym momencie, gdy mnie o coś proszono, żebym coś zrobił, nie miałem czasu, ale już np. godzinę później dysponowałem takim czasem i mógłbym spełnić daną prośbę.
Natomiast: ' I had no time' znaczy dla mnie to, że w ogóle nie miałem czasu w tym dniu (dosłownie: żadnego), bo byłem np.: tak zawalony robotą albo musiałem gdzieś wyjechać, że w ogóle nie było takiej możliwości abym zrobił to o co mnie proszono. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
T | TomekK7 |
Leadership22 - Jestem przekonany, że jest różnica i to zasadnicza między przeczeniem z 'no' a 'not'. Tak mam to jakoś zakodowane w głowie. Tomku obiecuję, że jak kiedyś przypadkiem na to natrafię to się jeszcze do tego odniosę. Dzisiaj musiałbym szukać igły w stogu siana.
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
|
Jaka jest różnica "Do you have a car?" "Have you got a car?" ?
jaka jest różnica między "ARBITER", "UMPIRE" i "REFEREE"?
Jaka jest różnica między czasownikami "parlare" i "dire"? W jakich sytuacjach używać którego?
Be made from a be made of - jaka jest między nimi różnica?
Jaka jest różnica pomiędzy słowami: ,,sey" i ,,tell"?