ZALOGUJ SIĘ

important for v important to różnica

13 lat temu
P
p-o-l-a

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Bilberry

Różnica między nimi jest niewielka, ale można powiedzieć, że "important to me" odnosi się do tego, co ja sama uważam za istotne dla siebie, moje przekonania, moje sympatie. Z kolei "important for me" może (i często bywa) ważne dla mnie z powodu moich przekonań, ale to, na czym skupiamy się tu to taka zewnętrzna perspektywa - społeczeństwo tego ode mnie oczekuje, ktoś uważa, że to dla mnie ważne, ja się z tym mogę zgadzać, może to być dla mnie ważne ze względu na moje przekonania, ale podkreślone jest tu to, że ta ważność jest nałożona niejako z zewnątrz:

It is important to me to keep fit. -- To dla mnie ważne, lubię, jestem przekonana, to coś, co ma dla mnie duże znaczenie i czyni mnie szczęśliwą.

It is important for me to keep fit. -- Może i lubię i jestem przez to szczęśliwa, ale chodzi tu o to, że ktoś tego oczekuje ode mnie - społeczeństwo?

It is important to me to go to the theatre once a month. - Jestem fanką teatru i bardzo lubię chodzić do teatru raz w miesiącu. -- Pójście do teatru raz w miesiącu jest dla mnie ważne.

It is important for me to go to the theratre once a month. - Nie wiem czy lubię, ale ma dla mnie to jakieś znaczenie, oczekuje się tego ode mnie (np. ze względu na moją pracę, czy znajomości). -- To ważne, bym raz w miesiącu poszła do teatru.
e.lukasiewicz