abmmichal |
piotr.grela |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
abmmichal |
piotr.grela |
abmmichal |
piotr.grela - Zastanawiam się czy głupotą naitiwów czy ta głupota jest prawdziwa czy robią oni sobie ze mnie jaja bo czują, po akcencie, że nie jestem ich.
Wczoraj byłem poza Londynem w Southend, (zagłębie Brexitowców) , pytam się paru tubylców, czy ten pociąg jedzie do West Hamu (wschodni Londyn) i nikt nie wiedział. Kuźwa, przecież Ci ludzie tam mieszkają od urodzenia, nie wiedzą gdzie dany pociąg jedzie... Potem przyszedł Irlandczyk czy Szkot i miał ten sam problemz uzyskaniem informacji , jak się chłop ucieszył jak mu powiedziałem, dokąd jedzie pociąg. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
|
piotr.grela |
parseq - Przy takiej historii "rżnięcia głupa" na temat rampy przez personej kolejowy to się zwyczajnie nóż w kieszeni otwiera!!
Ja mówię kasjerce w sklepie "do widzenia" oraz "miłego dnia" szczególnie chętnie wtedy, gdy widzę, że jest z Ukrainy. Bo im się to należy! - 5 lat temu |
|
B | Bogusia1231 |
abmmichal |
B | Bogusia1231 |
ang-nsw - Mam podobny problem - przeznaczam dużo czasu, a efekty niezadowalające. Myślę, że nauka z komputerem zostawia zbyt płytki ślad w pamięci. Najlepszym rozwiązaniem byłby wyjazd i związana z tym konieczność posługiwania się Angielskim w życiu codziennym. Prostszym rozwiązaniem byłoby poszukanie native speakera, który chce uczyć się Polskiego. Kontakt z żywym człowiekiem zostawia głęboki ślad w pamięci i język obcy opanowuje się szybko.
W poniższym linku Emma radzi jak doskonalić English poza anglojęzycznym krajem https://www.youtube.com/watch?v=MX98oR-ur4Y&t=29s - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+3 |
piotr.grela - Bogusia1231, ang-nsw nasz problem i mój też jest taki, że już sporo z języka angielskiego wiemy i efekty nauki języka nie są takie spektakularne jak to było na początku i wszystko było nowe.
Ja ponieważ mieszkam w Wielkiej Brytanii usuwam z powtórek wszystkie zwroty i zdania amerykańskie bo one nie są mi do niczego potrzebne. Zamiast za to dodaje sobie do nauki słówka i zwroty z języka potocznego, Estuary English i Cockney. Co do gramatyki to nie jest ona aż tak ważna jak słówka, idiomy, kolokacje. Naukę gramatyki należy stosować z umiarem aby nie obrzydzić sobie radości z nauki języka. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+1 |
ang-nsw - Spotkałem się z opinią, że należy przeznaczyć co najmniej 10 000 godzin, aby w stopniu eksperckim opanować jakąś dziedzinę wiedzy. Swój czas przeznaczony na rzeczywistą naukę angielskiego szacuję na około 1000 godzin (nominalnie z ET 1250 godzin) i dotarłem z ET do poziomu A2-20. Wydaje mi się, że moja znajomość języka jest proporcjonalna do czasu rzetelnej nauki. Jeśli przeznaczę dalsze 9 000 godzin na efektywną naukę i praktykę, mam szansę opanować język w stopniu zadowalającym. Niezła perspektywa.
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+1 |
abmmichal |
ang-nsw - Próbowałem różnych metod - jednak metoda mniej a dokładniej daje trwalsze efekty. A więc, powoli dokładnie, i nie więcej niż 3 do 5 nowych słówek dziennie. Codzienny czas poświęcony na naukę powinien wynosić, co najmniej tyle minut ile lat ma uczący się. Po 50-tce razy dwa.
-
5 lat temu
|
|
parseq |
piotr.grela - Wszystko zależy do czego używa się języka, ja go używam do wszystkiego, od pisania pism urzędowych aż po mowę potoczną. Znowu mój szwagier, nie chce się uczyć innych odmian angielskiego niż RP bo tego nie rozumie. Ale uczy się słówek amerykańskich, bo lubi czytać książki amerykańskich pisarzy np. Johna Grishama... Każdy musi sobie Etutora wykorzystać do własnych potrzeb. 85.000 słów to już taki zasób, przy którym większość a właściwie wszystkie teksty pisane się rozumie... Problem jest w tym aby chociaż wykorzystać czynnie z 25 % poznanych słów i zwrotów w mówieniu czy pisaniu.
-
5 lat temu
|
+2 |
abmmichal |
piotr.grela - Michał to też dobry sposób. Przydałaby się funkcja odłożenia elementu na "potem".
-
5 lat temu
|
|
Nie mogę załączyć nagrania ponieważ pokazuje mi się dziwny komunikat.
Zmiana sposobu wyświetlania rankingu w dziale pytania językowe
Po zmianach na A1 moje słówka zniknęły z powtórek, dlaczego?
Jak rozumieć komunikat: "4 elementów jest niedostępnych w systemie powtórek"?