ZALOGUJ SIĘ

Razem, osobno, z myślnikiem - jak to zapamiętać?

zmodyfikowany: 7 lat temuostatnia aktywność: 7 lat temu
Jest wiele angielskich wyrażeń, które składają się ze słów pisanych razem, osobno lub z myślnikiem. Wiem, że nie ma na to reguły, trzeba to zapamiętać. Zauważam u siebie ogromny problem w tej kwestii, pamiętam całe wyrażenie, jestem w stanie go użyć w konwersacji, ale z pisownią jest dużo gorzej.

Macie jakieś sposoby na zapamiętanie pisowni takich wyrażeń? Będę wdzięczna za porady :)

(przeszukałam forum w celu znalezienia takich porad i niestety nie znalazłam)
I
izkaj6

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Nie wiem czy to pomoże, ale ja odnośnie powtórek stosuję podpowiadacze w notatkach. Jeśli mam problem z jakimś przykładem ponieważ nie pamiętam czy ma być razem czy osobno, z myślnikiem czy bez, to zapisuję to w postaci kropek. Np. jeśli w zdaniu jest "good-looking" to podpowiadacz jest ....-...... Liczba kropek jest dokładnie taka jak liczba liter. Podobnie z someday / some day byłoby albo ....... albo .... ... Tę metodę stosuję też, gdy nie nie wiem który wyraz został użyty w zdaniu, jeśli może być użyte więcej niż jedno słowo. Generalnie stosuję zasadę, że jeśli jest użyte podstawowe słowo to notatki nie ma, jeśli "zamiennik", czyli słowo mniej popularne, to podpowiadacz jest. Przykład: płaski - flat, even, level. Jeśli zdanie jest "The floor was perfectly flat." to brak jest notatki, i wiem wtedy, że trzeba użyć tego podstawowego określenia czyli "flat". Jeśli natomiast zdanie brzmi "The floor in this room isn't even." to podpowiadacz w postaci notatki jest taki: e... lub e..n

Na szczęście w języku mówionym większość tych problemów znika.
K
KBPL

Ja też właśnie stosuję wykropkowane notatki i bardzo mi się to przydaje głównie w jednosłownych powtórkach. Natomiast mam wątpliwości, czy to, że zapiszę sobie w notatce, że np. w danym wyrażeniu jest myślnik, to nie zwolni mnie to z myślenia, bo przecież mam notatkę i widzę, jak to powinno być zapisane :) Chyba, że powinnam liczyć na "opatrzenie się" i kiedyś to zaskoczy.
Ale jeszcze z innej strony jeśli będę miała gotowca w notatkach (czyli myślnik, łącznie bądź osobno) to będę akceptowała te słowa, że je znam. A jeśli je będę akceptowała, to w powtórkach będą coraz rzadziej. A jeśli będą coraz rzadziej, to nie nauczę się tego wyrażenia, bo non stop ściągam z notatek :D Nie wiem, czy nie zakręciłam. Ale takie mam dylematy :)
I
izkaj6