abmmichal |
piotr.grela |
abmmichal - piotrze, wojna pokazuje po 5 latach, a właściwie sojusz bezprawia Niemców i Francuzów ze zbrodniarzem ze wschodu, iż przyczyny brxitu były bardzo głębokie. Bardzo to bolesne i smutne.
-
2 lata temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
S | sebastian.dychtanows |
piotr.grela - Ciekawy kurs, ładna brytyjska wymowa, trochę gorszy od Etutora ale mi się podoba.
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+1 |
jerzy_pozoga - Hi Sebastian, owy link do "Vocabus.pl", jest mi bardzo pomocny. Dziękuję bardzo na PLUS.
-
2 lata temu
|
+1 |
F | Foxymf |
netis7 - U mnie również frazale i idiomy to rzeczy, które nieustannie wracają w powtórkach... Jedyne pocieszenie, że nie jestem sam z tym problemem ;)
-
2 lata temu
|
+4 |
Esency93 |
londynwarszawianka - @Esency93 - bardzo rzeczowa analiza czasownikow frazowych, ktorych wg Google jest ponad 10 tysiecy, a w Diki slowniku ok. 4 tysiecy.
Tak jak zostalo wyzej napisane, uczymy sie tylko tych, ktore sa najczesciej uzywane, czyli zawezamy pole nauki. Najwazniejsze w nauce phrasal verbs, tak jak napisala @Esency93, to osadzenie ich 'w kontekscie', czyli pisanie przykladowych zdan i powtarzanie ich na rozne sposoby, aby potem moc uzyc phrasals w mowie. Wspaniale rady i komentarze. Great tips, so everyone should find a way how to deal with phrasal verbs. @Esency93 - Kamsahamnida :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
netis7 - Paulina, zapewniam, że nie "odpłynęłaś". Raczej poniósł Cię nurt "dobrej rady":)
Tak przy okazji przypomniałaś mi niegdyś namiętnie uprawianą metodę na "trudne elementy". Dodawanie ich do powtórek jako luki w zdaniu. - 2 lata temu |
+2 |
Esency93 - Dzięki wielkie za tak ciepłe przyjęcie moich "rad". Bardzo się cieszę, jeżeli komuś nimi pomogę :)
@londynwarszawianka - też był uczony koreański? Mi się marzy na etutorze, ale zakładam, że to pieść przyszłości - chociaż ostatnio platforma mocno się rozwija, to kto wie, co nas czeka! :D @netis7 - cieszę się bardzo, dzięki za komentarz! :) - 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - Nie uczylam sie koreanskiego, podstawy to tylko z filmow Netflix’a.
Japonski tez uwazam za ciekawy, wiec trudno wybrac... - 2 lata temu |
+1 |
abmmichal |
Esency93 - Myślę, że bardzo istotny jest punkt "w dwu znaczeniach nie więcej". Co prawda nie zawsze ograniczałabym się tylko do dwóch znaczeń, ale są takie phrasale, które mają ich po 20 i jeżeli będziemy próbować opanować je we wszystkich kontekstach, jest bardzo duża szansa, że się do tego zniechęcimy bardzo szybko :)
-
2 lata temu
|
+1 |
F | Foxymf |
piotr.grela |
abmmichal |
Esency93 - Nawet nie wiesz ile radości sprawiło mi to, co napisałeś w komentarzu - tym bardziej, że wątek ten ma kilka dobrych lat - stąd też radość podwójna :)
Chyba wrócę do tworzenia bloga o sposobach i metodach na naukę języków. Przez lata takie miejsce w sieci prowadziłam, lata temu nawet zostałam zaproszona przez Sprachcaffe do wypowiedzi dla ebooka "45 ekspertów radzi Jak nauczyć się języka obcego", gdzie ekspertką nie byłam ani teraz, ani nie jestem nią teraz. Ale mam wrażenie, że mam dość racjonalne podejście do nauki języków i kilka ciekawych rzeczy do przekazania uczącym się, więc chyba wrócę do pisania o językach, metodach ich nauki i materiałach, które można wykorzystywać :) - 2 lata temu |
+4 |
Esency93 |
Esency93 - Jeszcze zrobiłam szybko research podobnych stron, żeby mieć alternatywę, bo po przetestowaniu playphrase nie wszystko mi znajdowało w dużych ilościach:
1. https://youglish.com/pronounce/get%20up/english? - widzę, że wyszukuje to filmiki na YouTube z danym słowem. Możemy od razu znaleźć różne, ciekawe materiały do obejrzenia. 2. http://tubequizard.com/search.php - tutaj widzę, że znajduje nam wideo, mamy tekst, możemy wygenerować quiz, mają też ciekawe quiz collection - może nie 100% odpowiedź na to, o czym mówimy, ale na tyle ciekawa strona, że warto ją znać :) - 2 lata temu |
+3 |
Esency93 - I jeszcze jedna, którą właśnie znalazłam i która mnie zachwyciła, również możemy podać poszukiwane słowo i wybierać z wielu różnych propozycji, oglądając to, co faktycznie nas interesuje :) https://www.voicetube.com/
Tę stronę chyba tak po prostu wdrożę do swojej nauki, bo bardzo mi się podoba kwestia tekstów do filmów oraz tłumaczenia słówek w całym wideo :) Good luck with phrasal verbs now! :) - 2 lata temu |
+3 |
londynwarszawianka - Dla wszystkich uczacych sie jakiegos jezyka obcego, ebook “45 ekspertow radzi jak nauczyc sie obcego jezyka” jest dostepny w formacie pdf. Warto zapoznac sie jak do nauki podchodza ludzie z roznych stron swiata, ciekawe wypowiedzi i podpowiedzi.
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+5 |
rozważania na temat aktualizacji systemu powtórek; nauka słów poza głównym modułem
Aplikacja mobilna - zainstaluj i ucz się offline
Najbardziej nie mogę sobie przyswoić konstrukcji: "be up to" np. w pytaniu: "What are you up to?" - "Co porabiasz?"... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu