ZALOGUJ SIĘ

Czy po "WHICH" stosujemy "DOES" ? Z góry dziękuję.

7 lat temuostatnia aktywność: 7 lat temu
E
Edyta2018

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Which pencil does often do the trick during your exam?
I hope that will help.

Powodzenia,
abmmichal
zaz2013 - Nie, to nie jest najszczęśliwszy przykład. To szczególny przypadek a nie schemat tworzenia pytań.
A pytanie jest mało konkretne, może Edyta2018 sprecyzujesz?
- 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu

Po "which" możemy zastosować "does", ale pytań w ten sposób raczej nie zadajemy. Jeśli już widzimy "does" po "which" to zwykle w konstrukcjach "which does not/doesn't".

Nauczyciel na lekcji może powiedzieć: "Take a look at these words. Which does not belong?".

Dodatkowo, klasyczny przykład: "That which does not kill us, makes us stronger.". (Zauważ, że tutaj "which" ma inną funkcję).
wojtek.j
Pracownik eTutor
zaz2013 - Można zadać pytanie zaczynające się od "which does..."
There are several cars here. Which does Mark prefer? (Może też być "Which one does Mark prefer?")
Which does he think is natural, to love or to hate?
Edyta2018 jednak nie sprecyzowała czy w ogóle chodzi jej o pytania. I czy tylko o "does" czy w ogóle o operator do/does.
Przykład podany przez abmmichal nie jest dobry, ponieważ to pytanie powinno brzmieć: Which pencil often does the trick?
"Which pencil does do the trick?" mogłoby się pojawić w specyficznym kontekście jedynie, kiedy chcemy zastosować emfazę, ale na ogół tak pytania nie postawimy. No i nie ma tu "which does..." tylko "which pencil does" :)
- 7 lat temu
wojtek.j - Dlatego "raczej", chociaż to nie było najlepsze słowo (i miejsce, ponieważ tak jak ty odnosiłem się, częściowo, do wypowiedzi Pana Michała). :-) Jest, oczywiście, tak jak mówisz. - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu

Drodzy koledzy/Panowie,

chodziło mi o to, że w kursie jest napisane, że po słowach What oraz Who nie używamy does- bo jest to pytanie o podmiot. zastanawiałam się więc czy to samo dotyczy "which". z tego co piszecie, chyba jednak nie.
E
Edyta2018
7 lat temuzmieniany: 7 lat temu

To nie tak, że po "who" czy "what" nie stawiamy do/does. Nie stawiamy właśnie w pytaniach o podmiot, w przypadku "which" tak samo. Jednak jeśli pytamy o dopełnienie, wtedy operator się pojawia:
Who made it? - pytanie o podmiot
What does she think? - pytanie o dopełnienie
Również w przypadku "which":
Which (car) do you like most? - pytanie o dopełnienie
Which horse won the race? - pytanie o podmiot
Przykład, który podał abmmichal jest właśnie pytaniem o podmiot i dlatego tam nie powinno być operatora do/does.
zaz2013

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. myślę, że już wiem o co chodzi. ☺
E
Edyta2018