ZALOGUJ SIĘ

Verb patterns - problem z użyciem czasownika po "go on"

8 lat temuostatnia aktywność: 8 lat temu
Mam duży problem ze zrozumieniem użycia czasownika "tell" po "go on" w poniższych zdaniach. Wiem, że verb patterns trzeba nauczyć się na pamięć, ale w tym przypadku jestem zdezorientowana, gdyż po "go on" używany jest raz bezokolicznik a raz czasownik + ing.

He went on telling us about his girlfriend. (On dalej mówił nam o swojej dziewczynie.)
And then he goes on to tell us about his girlfriend. (I wtedy on przechodzi do mówienia nam o swojej dziewczynie.)

Może jest tu zastosowana jakaś zasada, którą przeoczyłam? Proszę o pomoc...
I
izkaj6

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

to nie będzie może pełne wyjaśnienie, ale proponuję spojrzeć na te zdania w poniżej podany sposób.

1. He went on telling us about his girlfriend. (On dalej mówił nam o swojej dziewczynie.)- tu nie ma problemu on i ing.

2 And then he goes on to tell us about his girlfriend. (I wtedy on przechodzi do mówienia nam o swojej dziewczynie.)

Jeśli przyjmiesz bardziej chropowate tłumaczenie polskie dodając po to, aby, w celu to masz dwie clauses w zdaniu. Masz wybijające się zdanie główne i chyba się mówi podrzędne. W każdym razie zdania w wersji podanej przez Ciebie nie są złożone, a po drobnym parafrazowaniu mamy " podwójną wypowiedz" to jest złożoną wypowiedź.

Jeśli lekko parafrazuję zdanie, to otrzymam:
And then he goes on in order to tell us...
And then he goes on aiming at telling us...

Zdania podane przez Ciebie są poprawne i zgrabne ( przynajmniej dla mnie).
abmmichal
8 lat temuzmieniany: 8 lat temu

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Może inne, bardziej dosłowne tłumaczenia pomogą...
Mnie często to pomaga:

>> He went on telling us about his girlfriend
Kontynuował, opowiadając nam o swojej dziewczynie

>> And then he goes on to tell us about his girlfriend.
I wtedy kontynuował, aby nam opowiedzieć o swojej dziewczynie.
W tym drugim zdaniu uznałbym za kluczowe "to tell us about" jako "aby nam opowiedzieć" a nie trzymanie się sztywno "verb patterns". Możemy przecież tutaj również powiedzieć;
>> And then he goes on telling us about his girlfriend.
A on wtedy kontynuuje, opowiadając nam o swojej dziewczynie.
A on wtedy kontynuuje opowiadanie nam o swojej dziewczynie.

-
H
halkins
8 lat temuzmieniany: 8 lat temu

Dziękuję za pomoc, już jaśniej :)
I
izkaj6
abmmichal - ☺ sam uśmiech nie wystarczy ba za krótka odpowiedź - 8 lat temu
mlesniewska1 - Niestety nie wszyscy forumowicze "kumają" do czego służą plusy, minusy i haczyki przy postach, co jest o tyle dziwne, że na portalach społecznościowych dają niby znajomym lajki nawet za byle jakie wpisy czy fotki.
- 8 lat temu