ZALOGUJ SIĘ

Dzień dobry! Tym razem chciałam zwrócić uwagę na tłumaczenie słowa NERD.

8 lat temuostatnia aktywność: 8 lat temu
Dzień dobry! Tym razem chciałam zwrócić uwagę na tłumaczenie słowa NERD. Sprawdziłam u żródła i to słowo jest żle przetłumaczone. Nie ma nic wspólnego z frajerem czy nieudacznikiem. Raczej określa kogoś o wybitnych zdolnościach np. Steve Jobs czy Bill Gates.
A
agakuja

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Nie za bardzo się z tym zgadzam. Podaj twoje tłumaczenie lub linka to będzie łatwiej porównać.;

To co ja znalazłem to;
nerd
>> someone, especially a man, who is not fashionable and who is interested in boring things
>> a foolish or contemptible person who lacks social skills or is boringly studious.
nerdy
>> [adjective informal] boring and not fashionable
i dodatkowo z Google...
>> nerd = a single-minded expert in a particular technical field.

Właściwie to nawet jedno i drugie pasuje do Jobs'a lub Gates'a, ale na pewno nie chodzi o wybitne zdolności, ale raczej o "swoisty, nudny sposób bycia". Tak ja to odbieram.

-
H
halkins
8 lat temuzmieniany: 8 lat temu
agakuja - Haha ,dodać mój link ? To chyba nie możliwe, ponieważ ten "link" ma dwie nogi i ręce i jest Anglikiem od urodzenia !
Ale wciąż nie widzę potwierdzenia czemu by NERD miało oznaczać frajera czy nieudacznika?
- 8 lat temu zmieniany: 8 lat temu

Mój link, nie ma dwóch nóg i rąk, ale ma odnogi w postaci przypisów, które rzucają trochę światła na etymologię tego wyrazu.

wersja skrócona: http://www.uh.edu/engines/epi2926.htm

i dłuższa: http://archive.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2011/08/28/birth_of_the_nerd/?page=1
J
Jerronimo
agakuja - dzięki za linki .....ale wciąż jakoś to mi nie pasuje .....Frajer? Nieudacznik ?
Może niech inni zaproponują swoje tłumaczenie.
A ja swoją drogą zwrócę się o pomoc do zawodowych tłumaczy.
pozdrawiam.
- 8 lat temu

Słowo "nerd" tak jak wiele angielskich słów raczej nie ma swojego dosłownego odpowiednika w języku polskim, ale ma wydźwięk negatywny i stąd też tytuł znanego filmu "Revenge of the Nerds" - "Zemsta frajerów" ;-)
munk2
agakuja - nerd
an intelligent but single-minded expert in a particular technical field or profession

nerd
an insignificant student who is ridiculed as being affected or boringly studious
- 8 lat temu zmieniany: 8 lat temu

Synonimy z Mariam-Webster dictionary: bookworm, dink [slang], dork [slang], geek, grind, swot [British], weenie, wonk.
Więc na 100% wydźwięk jest negatywny.
I jeszcze: Origin and Etymology of NERD - perhaps from nerd, a creature in the children's book If I Ran the Zoo (1950) by Dr. Seuss (Theodor Geisel)
M
mlesniewska1
8 lat temuzmieniany: 8 lat temu