brauniack |
R | radmar2 |
M | marek69 |
piter_c - Oj, spieszą się spieszą i to jeszcze jak. Tylko dla nas trochę zwalniają tempo, kiedy widzą, że nie nadążamy. :-)
-
12 lat temu
|
+5 |
izolda666 - Oj byś się zdziwił jak niektórzy mówią szczególnie jak rozmawiają ze sobą a nie z obcokrajowcymi wtedy to uproszczają co się nazywa foreigner talk = dostosowują swój angielski do poziomu rozmówcy
Ja jak mieszkałam w UK to prosiłam aby nie uproszczali jak do mnie mówią. - 12 lat temu |
+3 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
absolwentka |
quantum137 |
I | izolda666 |
N | nauczycielangielski |
L | luke19l |
radmar2 -
What is this? I think that you better know English language than Polish. I'm writing to you in English, because in Polish you won't understand me, I think. My English is not good (even very poor), but I think that I've made less mistakes in this text, than you in your native language. It's sad! - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
serbio |
R | radmar2 |
GentleMick94 |
piotr.grela |
dstawarz - Super lekcja! W łatwy sposób pokazuje dlaczego w teorii znamy j.angielski (na jakimś poziomie) potrafimy się wysłowić (a to już wielki sukces), łatwo idzie nam rozmowa z obcokrajowcem ale nie nativ'em, natomiast wielkim problemem staje się zrozumienie filmu czy jakiegoś programu. Muszę więcej lekcji tego nauczyciela pooglądać! Swoją drogą niedawno odkryłem, że youtube generalnie jest genialną bazą wiedzy w temacie nauki języków obcych. Jak mam jakiś problem ze zrozumieniem gramatyki wrzucam temat na yt i zawsze coś się znajdzie co pomoże złapać kontekst, bo często definicja gramatyczna jest mało użyteczna a dużo bardziej potrzebna jest wiedza jak naturalnie czegoś używać.
-
7 lat temu
|
+3 |
jerzy_pozoga - Hej Piotrze- dzięki za tego linka, fajna sprawa, masz dużego PLUSA z mojej strony. British intonation-weak forms, to dla mnie ciekawe. Warto zapamiętać! Dla mnie pronunciation, sposób wymowy nastręczają wielu kłopotów. I tak dla przykładu podaję "Steve Jobs Stanford Commencement Speech 2005 " , https://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA , i dziękuję. Pozdrawiam.
-
7 lat temu
|
|