ZALOGUJ SIĘ

gramatyka angielska

zmodyfikowany: 14 lat temu
She >paints< beautyful picture czy to poprawna forma
panczo

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Przeszukałam wszystkie zdania dołączone do słowa "Paint", ale nigdzie E-Tutor nie dał przykładu w 3 osobie czasu Present Perfect. Stąd pewnie Twoje wątpliwości. ALE: podobną końcówkę jak "PAINT" ma czasownik "WANT", a odmieniamy "WANTS", więc myślę że jest też "PAINTS".
Natomiast pomyłka jest w podanym zdaniu w zapisie "beautiful".
LERNANTINO
LERNANTINO - Chodzi oczywiście o czas Present Simple nie o Present Perfect!!! - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Jeśli chcesz powiedzieć, że ona maluje piękne obrazy to wtedy używasz czasu Present Simple i przy trzeciej osobie liczby pojedynczej dodajesz końcówkę -s. Paints jest czasownikiem regularnym, jak zdecydowana większość i dostaje końcówkę -s.
She paints beautiful pictures. (koniecznie liczba mnoga)

Jeśli chcesz powiedzieć, że ona maluje obraz teraz, używasz czasu Present Continuous i zdanie brzmi tak:
She is painting a beautiful picture.

Są to podstawowe czasy, zachęcam do ich poznania. :)

Lernatino:
3 osoba w Present Perfect czasownika paint to painted, w tym czasie różnica jest przy czasowniku 'have'.
1 osoba: I have painted this picture.
3 osoba: He has painted this picture.

Mam nadzieję, że pomogłam. :)

//Edycja: dziękuje użytkownikowi quantum137 za wskazanie błędu. W przykładowych zdaniach usunęłam [yesterday].
A
agazerka
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
LERNANTINO - Miałam na myśli Present SIMPLE pisząc o końcówce "S" (nie wiem dlaczego napisałam Perfect - chyba póżna pora...) - 14 lat temu
quantum137 - Bardzo się cieszę, że w taki pokojowy i przyjazny sposób zostało to rozwiązane :) - 14 lat temu

Spójrz LERNANTINO dwa razy, zanim coś napiszesz!
Twoje wypowiedzi czyta wielu i nie sprawdzaj wytrzymałości innych. Przeczytaj spokojnie temat, daj odpowiedzi i przykłady ze stron internetowych, do których jesteś pewna
i dopiero wtedy zrób klik.
Jak mylisz czasy, to nie zwalaj winy na późną porę!
Niechby koło północy, ale strzelać Present Perfect w tym zdaniu to po prostu nie wypada.
Z
zenstef
LERNANTINO -
"Odpisuj na pytania, nie na odpowiedzi" - to zasada nr 2 modułu pytań językowych.
Nie ma to być forum dyskusyjne a już w żaden sposób krytykujące innych! Za odpowiedź błędną lub nie na temat jest "-".
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Cholipa już zgłupiałem...:P

Ktoś mi wytłumaczy co robi Present Perfect z wyrazem yesterday...?

''1 osoba: I have painted this picture yesterday.''
''3 osoba: He has painted this picture yesterday.''

najchętniej bym to have/has wymazał i napisał tak:

1 osoba: I painted this picture yesterday.
3 osoba: He painted this picture yesterday.

Dzięki z góry za próbę nawrócenia bo zbłądziłem :)
quantum137
zenstef - Nie trzeba Ciebie nawracać,bo napisałeś
dobrze. ,,yesterday" to do Past Simple.
Za dużo z agazerka nie podyskutujesz, bo Ona to tak jak powie jakiś nam nieznany
Negative, a te swoje książki z gramatyki to możesz sobie położyć gdzieś.Pzdr.
agazerka - quantum dziękuje za uwagę, plusik ode mnie za to :) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
quantum137 - No agazerka teraz to masz u mnie też plusika:)
a kolega zenstef jak zwykle mnie powala komentarzem, polać mu!

Przyznaje się do błędu, wnikającego z pośpiechu w tym przypadku.
Skupiłam się na formach czasowników i stąd tutaj to 'yesterday', którego nie powinno tu być.

I można ze mną spokojnie dyskutować, jeśli nie mam racji, potrafię to przyznać.
Zachęcam do merytorycznej, rzeczowej dyskusji, ponieważ dzięki temu można się czegoś nauczyć.
A
agazerka
quantum137 - Za taki komentarz i sprostowanie to można Cię agazerka teraz wychwalać :) Brawo! - 14 lat temu