ZALOGUJ SIĘ

W jaki sposób najlepiej stosowac system powtórek ?

14 lat temu
Czy ma ktos jakies sprawdzone metody ?
Mnie zdarza sie ze powtarzam, powtarzam, powtarzam, wydaje mi sie, ze juz znam słowko czy zwrot, wiec usuwam z powtorek.
I po kilku tygodniach nieuzywania tego slowka okazuje sie, ze wylatuje mi calkowicie z glowy jakbym slyszal je po raz pierwszy.
Czy ma ktos sprawdzony sposob na utrwalanie wiedzy ?
petrosj

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Ja usuwam z powtórek tylko podstawowe słówka/wyrażenia typu He is my brother. She has blue eyes. Coś co pamiętam jeszcze z czasów podstawówki ;) Czasem jak widzę w powtórkach coś co wiem, że dobrze znam to szybko sobie to mówię i daje enter a potem 4 albo dwa razy 4, bez wpisywania słowa klawiaturą. Przyśpiesza to ukończenie powtórek.
ryan

Usuwanie powtórek to trochę grząski grunt :) tzn. łatwo jest coś usunąć, co wydaje się banalne, ale często okazuje się, że tego "banału" za parę miesięcy nie pamietamy... A większość z nas jednak nie używa języka codziennie, zapominanie to normalna rzecz. Jeżeli skutecznie będziemy naciskać "4" to w końcu i tak słówko pójdzie w siną dal i nie będzie nam zawadzać. Mimo wszystko jestem za tym, aby nie skupiać się na usuwaniu, robić to z wyczuciem i jak najrzadziej :)
W
Wiolaen