D | daga3030 |
zorija |
daga3030 - Dziekuje za odpowiedz ;) A właśnie słyszałam że Anglicy kochają ten nieszczęsny Present Perfect. Ja niestety jeszcze nie czytam angielskich książek ale za to oglądam bajki z dzieckiem po angielsku.
Pozdrawiam - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
L | loszcz |
zorija - O! to jednak literatura odbiega trochę od realnego języka - dobrze wiedzieć-chyba tam się nie wybiorę(ten present perfect..)
-
11 lat temu
|
+1 |
ssunnydayss1 - bardzo czesto uzywam:
- I am going to ... do this and that - I will ... go there tomorrow etc @zorija: literatura napewno odbiega od jezyka mowionego. Zdania sa bardziej zlozone a jezyk bardziej formalny. W jezyku mowionym idzie sie na skroty, bo i ktoremu sluchajacemu chcialoby sie skupiac na dlugich i skomplikowanych zdaniach :) Jezeli jest opcja by powiedziec cos w prostszy sposob, Anglik tak zrobi. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+2 |
daga3030 - Czyli podsumowując Twoją odpowiedz, najczęściej używane czasy w języku mówionym w Anglii to:
- Present Simple - Past Simple - Present Perfect - czasem Present Coun. oraz do wyrażania przyszłości: - going to oraz Present Future. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam - 11 lat temu |
+2 |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Pytam,ponieważ gdzieś szłyszałam,że używa sie np.w Anglii kilku podstawowych czasów w celu porozumienia się i aby przyjść "na skróty" chciałabym opanować owe czasy do perfekcji a potem ewentualnie te mniej używane - 11 lat temu