ZALOGUJ SIĘ

Czsownik statyczny "think"

14 lat temu
Czy słowa "think" nie można używać z czasem Past Continuous? "I was thinking"
L
lepsi1

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Czasowniki statyczne (Stative Verbs)

W języku angielskim pewne czasowniki opisują wyłącznie stany i dlatego nie posiadają formy continuous. Do tej grupy należą czasowniki związane z:

* Zmysłami [see, hear, smell, feel, taste]
* Emocjami i uczuciami [feel, forgive, hate, loathe, like, love, mind, wish, etc.]
* Myśleniem [think, agree, believe, consider, doubt, expect, etc.]
* Inne [appear, be, belong, have, keep, matter, owe, posses, etc.]

Uwaga: czasowniki think, consider oraz expect mogą przyjmować formę continuous kiedy odnoszą się do czynności samej w sobie.
Na przykład: Don't interrupt me, I'm thinking! [Nie przerywaj mi, myślę!] ale już I think that it will rain today. [Myślę, że będzie dziś padać]

Milej lektury :)
TopMan
lepsi1 - Buziaczki:) dzieki za odpowiedz:) - 14 lat temu
ryan - Może komuś się przyda I was thinking vs I have been thinking http://www.englishforums.com/English/DifferenceBetweenThinking-Thinking/ghddh/post.htm - 14 lat temu
TopMan - Dzieki Ryan- przyda sie .:) - 14 lat temu
quantum137 - Fajne zestawienie. Oczywiście mamy też wyrazy takie jak: seeing, hearing, loving, having, being, itp. ale oznaczają zazwyczaj co innego. Pamiętam jaki miałem pętlik w głowie jak się z tym kiedyś spotkałem :-) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Czasownika 'think' używamy w formie zwykłej, jeśli znaczy 'uważam, że/moim zdaniem/według mnie':

I think that it isn't a good idea.
I though it was a terrible idea.
They had though it was not a good idea.

Jeśli jednak czasownika 'think' używamy w znaczeniu 'rozważam [zrobienie czegoś]', wtedy pojawia się w formie ciągłej.

She's thinking about starting her own business.
They are thinking about getting divorced.

Formy ciągłej czasownika 'think' używamy również, kiedy mówimy o czynności myślenia:

Wait a minute! I'm thinking!
paulina_r
lepsi1 - Dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam. - 14 lat temu