![]() | adamdor |
Zdania twierdzące w czasie future simple tworzymy w następujący sposób:
I will translate the e-mail for you. = Przetłumaczę ten e-mail dla ciebie.
They will arrive in Rome tomorrow. = Oni dotrą do Rzymu jutro.
My parents will be at home in the evening. = Moi rodzice będą w domu wieczorem.
He will be here tomorrow, I promise. = On będzie tu jutro, obiecuję.
Zauważ, że dla wszystkich osób występuje jedna forma.
I
you
he
she'll come tomorrow.
it
we
they
you
C | Corvin |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | be-alright |
T | trojj |
quantum137 - > Błędne jest stwierdzenie że używamy will w sytuacjach gdy coś jest pewne.
Nie mogę się z tym zgodzić. Co do 100% pewności branej dosłownie (np. pogoda) nigdy byśmy will nie użyli w takim kontekście a używamy. Może podasz (poza śmiercią) kilka wydarzeń które są w 100% pewne, pytam z niepohamowanej ciekawości, nie odbierz mnie źle:) PS. Piszesz też: > 100% pewne wydarzenia np My mum is organising a party tomorrow because she has a birthday. Na moje oko jest nikła szansa, że akurat będzie tego dnia powódź/huragan/spadnie asteroida itp. i już nie masz 100%;) PS. Nie powinniśmy pewności matematycznej dosłownie przenosić na pewność językową, że tak to wyrażę. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
![]() | BWegierka |
adamdor - dziękuję wszystkim za pomoc,wiesz ja jestem z etutorem od lat tylko za czołem od słówek co by zacząć rozmawiać,bo pracuję tylko za granicami i to w różnych miejscach(krajach)...a teraz uważam że doszedłem do takiego etapu że pora(ha ha dojrzałem-dorosłem)na rozmowę z odmianami,czyli zaczołem jak dziecko zaczyna najpierw da-da a teraz pora mówić daj. No i że się pochwalę już kilka rozmów z Anglikami przez tel mam za sobą...
-
11 lat temu
|
+1 |
W jakich porach dnia się uczycie? Kiedy najlepiej się uczyć języka?
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)