ZALOGUJ SIĘ

Jak i kiedy używać "will"?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
wybaczcie ale ta lekcja nie jest całkiem zrozumiała nadal nie rozumię jak i kiedy używać WILL
większość lekcji jest ładnie wytłumaczona i to na różne sposoby, ale z tym WILL -em to... Albo coś ze mną.pozdrawiam
adamdor
RobertoSz - piszesz will jak chcesz komuś powiedzieć o czymś co już jest postanowione i będzie wykonane w przyszłości, to jak złożenie obietnicy że na pewno tak się stanie. Ja tak to rozumiem - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Faktycznie użycie WILL nie jest tak do końca jasne. Tak, jak ja to rozumiem:

WILL - dla określenia zdarzenia, o którym jesteśmy przekonani, że się wydarzy. It will rain tomorrow. (jesteśmy pewni, że coś się wydarzy jutro).
TO BE GOING TO - dla określenia zdarzenia, którego wydarzenie przewidujemy na podstawie aktualnych przesłanek. It's cloudy. (przesłanka) It's going to rain. (przewidywane wydarzenie, ale moze sie przejaśnić i nie będzie padać)

W momencie decydowania, że coś zrobimy (przekonanie) - WILL. Po podjęciu decyzji (decyzja jako przesłanka) TO BE GOING TO.

We WILL have to go to the party. (jesteśmy przekonani, że musimy iść na przyjęcie i taką decyzję podejmujemy)
We ARE GOING TO have good time tomorrow. (podjęliśmy już decyzję i na tej podstawie stwierdzamy, że będziemy się dobrze bawić).
C
Corvin

Will jeszcze się używa w sytuacji gdy szybko podejmujemy decyzję np.
(dzwoni telefon) - I will take it.
be-alright

Błędne jest stwierdzenie że używamy will w sytuacjach gdy coś jest pewne. Will jest używane gdy mówimy że coś się zdarzy w oparciu o nasze przypuszczenia.
It will rain tomorrow. - Będzie padać wynika to z prognozy pogody np ale to nie jest pewne na 100 proc.
Pewność czy coś się wydarzy wygląda tak:
will(przypuszczenia,obietnice)==>be going to(plany)==>present continuous(100% pewne wydarzenia np My mum is organising a party tomorrow because she has a birthday.)
T
trojj
quantum137 - > Błędne jest stwierdzenie że używamy will w sytuacjach gdy coś jest pewne.
Nie mogę się z tym zgodzić.

Co do 100% pewności branej dosłownie (np. pogoda) nigdy byśmy will nie użyli w takim kontekście a używamy.
Może podasz (poza śmiercią) kilka wydarzeń które są w 100% pewne, pytam z niepohamowanej ciekawości, nie odbierz mnie źle:)

PS. Piszesz też:
> 100% pewne wydarzenia np My mum is organising a party tomorrow because she has a birthday.

Na moje oko jest nikła szansa, że akurat będzie tego dnia powódź/huragan/spadnie asteroida itp. i już nie masz 100%;)

PS. Nie powinniśmy pewności matematycznej dosłownie przenosić na pewność językową, że tak to wyrażę.
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu

Ja do tej pory nauczyłam się, że "will" używamy w następujących przypadkach:
1. for predictions (gdy coś przywidujemy), np. I think I'll fail the exam.
Dla przewidywań można użyć też "be going to", np. She is going to fail the exam (wygląda na to, że ona nie
zda egazaminu, bo np. za mało się uczyła)
2. for making decisions , np. I won't (= will not) stay for dinner.
3. for making offering, np. I'll help you with your homework.
4. for making promising, np. I'll call you tonight.

Daj sobie czas, w trakcie systematycznej nauki wątpliwości, zwłaszcza gramatyczne, same będą się wyjaśniać. Z nauką języka obcego jest tak, jak z przysłowiowym "Rzymem", nie od razu go zbudowano.
Pozdrawiam.
BWegierka
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
adamdor - dziękuję wszystkim za pomoc,wiesz ja jestem z etutorem od lat tylko za czołem od słówek co by zacząć rozmawiać,bo pracuję tylko za granicami i to w różnych miejscach(krajach)...a teraz uważam że doszedłem do takiego etapu że pora(ha ha dojrzałem-dorosłem)na rozmowę z odmianami,czyli zaczołem jak dziecko zaczyna najpierw da-da a teraz pora mówić daj. No i że się pochwalę już kilka rozmów z Anglikami przez tel mam za sobą... - 11 lat temu