angelika1823 |
jerzy_pozoga |
jerzy_pozoga - W internecie znalazłem:
I study English vs I am studying English,ciekawe, http://www.englishforums.com/English/IStudyAmStudyingEnglish/bdvhc/post.htm -TU znajdziesz wiele ciekawych wypowiedzi, poczytaj bo warto dla nauki ! -31 odpowiedzi - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
angelika1823 - dziękuje za ten link jerzy_pozoga. Znalazłam w nim fajne wyjaśnienie:
" I think the -ing form stresses the fact you're actively implicated in that study, whereas the simple present could be a characteristic: "do you know Paco? Ah yes, the guy who studies English!" It's the same with "write a book". "Hey, John, how are you? Still teaching English?" - "Oh no, now I'm writing a book" - and this conversation takes place in a pub. " - 12 lat temu |
+1 |
angelika1823 - Teraz wydaję się to jaśniejsze, chociaż i tak dalej jestem bardziej przekonana do I study, bo jednak tak jak mówisz Bliberry to czynność stała
Pozdrawiam - 12 lat temu |
+1 |
jerzy_pozoga - Hi angeliko1823- Twoje pytanie nurtowało mnie znacznie wcześniej. "Wcześniej"-tzn. 10-lat temu, nie miałem tak dobrego, wszechstronnego internetu aby pozyskać rzetelne informacje. A dzisiaj z Tobą Angeliko w zepole, wśród wielu znakomitych studentów na eTutorku, uczymy się. I JA, również jestem wdzięczny iż mogę być pomocny. Dziękuję.
Pozdrawiam- jkp - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
piter_c - To czy mamy do czynienia z czynnością krótkotrwałą czy stałą podlega też subiektywnej ocenie mówiącego. Stąd być może kontrowersje interpretacyjne. Ja zauważyłem np. że Anglicy używają Present Continuous kiedy zaczynają jakieś działania mające symptomy stałości np. studiowanie, tak jakby nie byli pewni jak długo to potrwa :).
-
12 lat temu
|
+5 |
TopMan - Masz racje, PC to nie jest tylko czas traktujacy w momencie mowienia (czesty blad popelniany przez uczacych sie jezyka ang.).
PC uzywamy rowniez do wyrazania czynnosci trwajacych w obrebie terazniejszosci lub zaplanowanych dzialan. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+6 |
Who does your son want to be in the future? Hairdresser.
A1 po zmianach, moje odczucia, prośba o Wasze opinie