stefankmiot |
Rohdar - Trudno się nie zgodzić z tą tezą. Ja po 270h nauki widzę niewielki postęp. Myślę, że jeszcze 3 razy tyle i będę potrafił odpowiedzieć na to pytanie :)
-
11 lat temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
zorija |
helena51 |
kasia51 - Praca, praca, praca i nie ma możliwości, żeby się nie powiodło. Jeżeli codziennie wkujesz 10 słówek, po roku znasz ich 3650. Prosta matematyka, nie czary. Znając tyle słów, nie ma możliwości, żeby nie porozumieć się w tym języku. A zapamiętanie 10 słów dziennie jest możliwe i proste. Świetnie zorganizowany jest na eT system powtórek!
-
11 lat temu
|
+1 |
Ewelina79 |
annakwasniewska |
? | Gość |
J | jus.sen |
Ostrowski7 |
abmmichal |
B | berang |
danutka176 |
zorija - dobrze ,że nas nieco starszych przybywa - prawda,ze pokutujący przesąd,jakoby w pewnym wieku niczego się nie można nauczyć to bzdura? sama się nawet nie spodziewałam,że zrobię takie ogromne postępy,poza tym nauka odmładza psychicznie.pozdrawiam Cię serdecznie.
-
11 lat temu
|
+6 |
danutka176 - Pozdrawiam Cię również serdecznie zorija. Śledzę każdą Twoją wypowiedź, a mój cel to "poruszać się" kiedyś w sposób zbliżony do Twojego.
-
11 lat temu
zmieniany: 11 lat temu
|
+1 |
tadeuszs |
colombo |
B | barwa.jesienna |
W | werek |
barwa.jesienna - Jak papuga powtarzam słówka typu "pies" i "kot". Do reszty dorabiam kontekst - służy mi do tego notatnik. Naturalnie wymaga to trochę pracy i czasu.
Właśnie poszłam na kurs stacjonarny. Ma swoje zalety, naprawdę. Wady też są. Masz rację - eTutor to nie jest kurs, który nauczy komunikacji. Mi pomógł opanować słownictwo, wymowę i gramatykę. Pakiet premium, szkoda że zlikwidowany, pomógł mi w nauce pisania - tworzenia zdań i wypowiedzi. Podobno efekt zawsze zależy od nas samych. Jeżeli będę chodzić na kurs 2 x w tygodniu i poświęcę w domu 2x po 15 minut na odrobienie wymaganego zadania - też wiele nie osiągnę. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
Ewelina79 - werek ja zrobiłam ogromny postęp właśnie dzięki e-tutorowi i swojej determinacji i motywacji. Program uważam za genialny, a powtarzanie nawet jak papuga ma również swoje zalety, po prostu uczysz się na pamięć, system został tak wymyślony żeby był skuteczny i jest. Po za tym do każdego tu słówka jest też i kontekst (zdania), które również można dodawać do powtórek. I na pewno spędzam tu więcej czasu niż na kursie stacjonarnym, który jest 2 razy w tygodniu po 1,5 godziny. Ale oprócz e-tutora bardzo dużo używam również angielskiego na co dzień, bo rozmawiam z wieloma osobami po angielsku.
-
11 lat temu
|
+2 |
A | annawiktoria90 |
Rohdar - Ile godzin trzeba poświęcić na przerobienie całego poziomu A1 - możesz podać dane ze swoich statystyk? Może robię coś źle, ale mi zajmuje to znacznie więcej czasu. Na początku nauki dodałem co prawda trochę dodatkowych słówek do powtórek, ale nie sądzę, aby to tak znacząco wydłużyło czas nauki. Może ktoś jeszcze jest w stanie podzielić się wiedzą na temat czasu potrzebnego na przerobienie całego poziomu. Pozdrawiam.
-
11 lat temu
|
+1 |
barwa.jesienna - Przerobienie A1 na eT, zajęło mi ok. 9 miesięcy, o ile pamiętam. A2 - pół roku. B1... prawie skończyłam w pół roku, ucząc się po 3-4 godziny dziennie. Powtórzyłam to B1 jeszcze raz. Teraz jestem na końcówce B2 i nie spieszę się, bo na kursie stacjonarnym, który niedawno zaczęłam, uczę się ... B1 ;). Niestety umiejętności językowych nie zdobywa się, tylko ucząc się słówek i gramatyki.
-
11 lat temu
zmieniany: 11 lat temu
|
+2 |
annawiktoria90 - Zaczęłam 15 stycznia. Dziś przerobiłam 69 lekcję. Nie potrafię określić ile godzin poświęciłam na poziom A1, ale na twoją prośbę wklejam moje statystyki. W tym czasie, dla utrwalenia, poziom A1 "przeleciałam" dwukrotnie.
Łączny czas nauki: 108 h 45 min. Ostatnie 7 dni: 9 h 12 min. Ostatni miesiąc: 56 h 15 min. Bardzo pomaga mi tłumaczenie z polskiego na angielski. Pozdrawiam. - 11 lat temu |
+1 |
czrnulka32 - Cześć.... to trochę dziwne , że Tobie zajęło to jedynie 2 miesiące i to jeszcze przeznaczając na każdą lekcję jedynie 2 godziny?
-
11 lat temu
|
|
annawiktoria90 - Zastanowiło mnie Twoje zdziwienie. Jestem tu osobą anonimową i nie mam powodów, by pisać nieprawdę. Może dlatego, że znam biegle francuski i jest wiele słów podobnych, może byłam bardziej osłuchana... Sama nie wiem. Ale dzięki za tę uwagę, pozdrawiam.
-
11 lat temu
|
|
wojwentyl - Też wydaje mi się to dziwne. Ale każdy 'przerabia' po swojemu. Ja do tej pory przerobiłem połowę A1 w ok. 90h. No ale może jestem slow-witted ;)
-
11 lat temu
|
|
adamdor |
abmmichal |
Kompleksowa nauka angielskiego (materiały audio, konwersacje)