Zdecyduj czy zdanie jest w stronie biernej czy nie?
2 tygodnie temuostatnia aktywność: tydzień temu
Cześć chciałbym się dowiedzieć czy następujące zdanie: So you're not disappointed with me?
Jest w stronie biernej czy nie - pierwotnie sprawdzałem to przy pomocy ChatGPT ale pytając go bardziej szczegółowo najpierw stwierdził, że to zdanie w stronie biernej a potem, że jest zdanie z przymiotnikiem.
Cześć chciałbym się dowiedzieć czy następujące zdanie: So you're not disappointed with me?
Jest w stronie biernej czy nie - pierwotnie sprawdzałem to przy pomocy ChatGPT ale pytając go bardziej szczegółowo najpierw stwierdził, że to zdanie w stronie biernej a potem, że jest zdanie z przymiotnikiem.
Moim zdaniem to jest zdanie z przymiotnikiem, bo "disappointed" jest odniesieniem do uczucia rozczarowania, więc pasuje bardziej do przymiotnika. Natomiast strona bierna jest ściśle związana z czasownikiem czyli czynnością.
BARDZO ciekawa zagwostka! Biorąc to zdanie pod lupę zupełnie po polsku:
"Więc nie jesteś mną rozczarowany" lub bardziej łopatologicznie "Więc nie jesteś rozczarowany przeze mnie" można pokusić się o wygenerowanie od tego strony czynnej "Więc (ja) nie rozczarowałam cię".
"Dissapoint" jest w końcu czasownikiem, więc "dissapointed" byłoby imiesłowem przymiotnikowym (to tak samo jak: czesany, zjadany, lubiany...), charakterystycznym dla strony biernej, a nie przymiotnikiem.
Moim zdaniem "So you're not disappointed with me?" jest w stronie biernej.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.