D | darkidarki |
Konstrukcja w stronie biernej:
podmiot |
am/ is/ are (not) |
past participle (np.: done, made) |
reszta zdania |
Strona czynna |
Strona bierna (zdania twierdzące) |
Strona bierna (pytania) |
---|---|---|
The publishing house publishes the journal every month. = Wydawnictwo publikuje nowe czasopismo co miesiąc. |
The journal is published every month. = Czasopismo jest wydawane co miesiąc. |
Is the journal published every month? = Czy czasopismo jest wydawane co miesiąc? |
We change water in the pool every evening. = Zmieniamy wodę w basenie co wieczór. | Water in the pool is changed every evening. = Woda w basenie jest wymieniana co wieczór. | Is water in the pool changed every evening? = Czy woda w basenie jest wymieniana co wieczór? |
My gardener mows our lawn twice a week. = Mój ogrodnik kosi nasz trawnik dwa razy w tygodniu. | Our lawn is mowed twice a week. = Nasz trawnik jest koszony dwa razy w tygodniu. | Is our lawn mowed twice a week? = Czy nasz trawnik jest koszony dwa razy w tygodniu? |
My boss asks me to go to Warsaw three times a month. = Mój szef prosi mnie, abym jeździł do Warszawy trzy razy w miesiącu. | I am asked to go to Warsaw three times a month. = Jestem proszony o jeżdżenie do Warszawy trzy razy w miesiącu. | Am I asked to go to Warsaw three times a month? = Czy jestem proszony o jeżdżenie do Warszawy trzy razy w miesiącu? |
They serve cold drinks free of charge here. = Oni podają tutaj zimne napoje za darmo. | Cold drinks are served free of charge here. = Zimne napoje są podawane tutaj za darmo. | Are cold drinks served free of charge here? = Czy zimne napoje podawane są tutaj za darmo? |
Janekdzbanek79 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.