Lexical Cognates - wyrazy podobne w języku angielskim i polskim.
3 lata temuostatnia aktywność: 3 lata temu
Jakiś czas temu trafiłam na ciekawy materiał na temat "oszczędności" energii w nauczaniu języka. W wyniku czego natrafiłam na listę wyrazów ( jest ich ponad 250), które są podobne dla polskiego i angielskiego. Co daje duże ułatwienie w komunikacji. Wystarczy sobie uświadomić, że takie wyrazy istnieją, nie trzeba ich "wkuwać" :)
Pytanie, czy taka lista istnienie na eTudor(?) A jeśli nie, to czy można udostępnić zewnętrzny link kierujący do takich wyrazów? (dodam tylko, że nie jest to żadna strona konkurencyjna ;) )
Myślę, że taki materiał może być bardzo pomocny.
Jakiś czas temu trafiłam na ciekawy materiał na temat "oszczędności" energii w nauczaniu języka. W wyniku czego natrafiłam na listę wyrazów ( jest ich ponad 250), które są podobne dla polskiego i angielskiego. Co daje duże ułatwienie w komunikacji. Wystarczy sobie uświadomić, że takie wyrazy istnieją, nie trzeba ich "wkuwać" :)
Pytanie, czy taka lista istnienie na eTudor(?) A jeśli nie, to czy można udostępnić zewnętrzny link kierujący do takich wyrazów? (dodam tylko, że nie jest to żadna strona konkurencyjna ;) )
Myślę, że taki materiał może być bardzo pomocny.
Są pewne słówka podobne w języku polskim i angielskim ale ich wymowa, czasami znaczenie różni się: computer, data, business, camera itp.
Ale tak sobie pomyślałem teraz, że gdybym był jeszcze raz młody to uczyłbym się 3 języków: angielskiego, arabskiego i chińskiego.
Co do oszczędności w nauki języków obcych, to mieszkając w Polsce lepiej znać 2-3 języki na poziomie A1-B1 niż jeden na poziomie C1. - 3 lata temu
Co do nauki kilku języków, to też tak ostatnio pomyślałam o arabskim :) No ale, chyba jest już trochę za późno ;) A może to tylko takie ograniczenie ? :) - 3 lata temu
a często wymawiam je po polsku :-/
Moim zdaniem jak chce się trochę zaoszczędzić czas to polecam naukę słów, zwrotów, kolokacji według częstotliwości ich występowania.
Po 12 latach mieszkania w Wielkiej Brtytanii język, słówka, zwroty gramatyka to nie wszystko. Nigdy nie będę częścią tej kultury bo inaczej myślę, inaczej zostałem wychowany i inne mam geny.
Emigracja to nie dobra jest rzecz. - 3 lata temu
Zatem do dzieła :) - 3 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.