JakubSiewierski |
? | Gość |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
JakubSiewierski |
parseq - Test do certyfikatu jest robiony przez internet, więc warunki umożliwiają korzystanie z niedozwolonej pomocy a nawet podstawienie innej osoby do egzaminu.
Jednak certyfikat uważam za cenny i świadczący o włożonej pracy. Nauka na platformie internetowej wymaga innego kalibru samodyscypliny i wytrwałości niż konwencjonalne formy czy poprzez wyjazd za granicę. Poza tym pracodawca zwykle testuje faktyczną znajomość języka obcego, bez ślepego polegania na certyfikatach. - 5 lat temu |
+1 |
JakubSiewierski |
parseq - To faktycznie głupie. Ja nie mam certyfikatu z niemieckiego, ale studiowałem 5 lat w Niemczech a potem spędziłem z 15 lat na robotach w Rzeszy. Radia słucham niemieckiego (mieszkając w Szczecinie to możliwe), jak oglądam coś (nie tylko filmy), to zwykle po niemiecku. Wyszła z tego integracja z tamtym kręgiem kulturowym. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy robić jakiś certyfikat z niemieckiego, bo nawet wyrwany ze snu... Gdyby ktoś ode mnie certyfikatu oczekiwał, to bym pomyślał, że musi być chory.
Czy w Twojej firmie Jakubie certyfikat z eTutor'a by wystarczył? - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
0 |
piotr.grela - W ciągu mojego 11-letniego pobytu w UK, nikt mnie się nie spytał o żaden certyfikat.
-
5 lat temu
|
|
parseq - Mój dyplom (mgr inż) też pokazałem 30 lat temu tylko rodzicom, choć średnią miałem porządną. To nie certyfikat/dyplom gada/wymyśla rozwiązanie.
-
5 lat temu
|
0 |
JakubSiewierski |
piotr.grela - Ale z drugiej strony zdany jakiś tam certyfikat jest motywacją dla samego siebie, że warto było się uczyć :-)
-
5 lat temu
|
-2 |
malagorzka |
parseq - Pisałaś na klawiaturze QWERTZ ?
Też uważam, że kasy szkoda, a za punkty można. - 5 lat temu |
+2 |
JakubSiewierski |
parseq - 1. Chyba miałeś na myśli "organizację stacjonarnych certyfikatów" (a nie kursów).
2. Oj, jak dobrze, że nigdy nie musiałem anonimowo walczyć z innymi 200 kandydatami przy pomocy CV. Stąd moja niewiedza i nierozróżnienie w rekrutacji selekcji od rozmowy z kandydatem. Kandydaci cyzelują CV godzinami, a rekruterzy odsiewają większość inwestując 30-90 sekund per CV? Czy taki młyn znajduje kreatywnych? - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
0 |
JakubSiewierski - Miałem na myśli organizacje egzaminów stacjonarnych przede wszystkim. Tak to niestety wygląda i taki młyn znajduję kreatywnych i przede wszystkim ambitnych ludzi mimo takiej metodyki. Poza wymienionym odsiewaniem poprzez brak certyfikatu są dużo bardziej absurdalne metody odsiewania.
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+1 |
parseq - Jeśli macie jeszcze "dużo bardziej absurdalne metody odsiewania", to ambitnych wyłowicie. Jednak śmiem wątpić, że znajdujecie tych rzeczywiście najbardziej kreatywnych, choć wierzycie faktycznie, że świetnie(!) się wam udaje. Taki proces rekrutacji pachnie mi na odległość pójściem na skróty, bo tych 198 kandydatów na 2 miejsca "jakoś odsiać trzeba". W jakiej proporcji na rynku występują "ambitni" w stosunku do "kreatywnych"? Ze stopniem kreaktywności się trzeba urodzić, a na stopień gotowości do ciężkiej pracy ma się wpływ woli. Stąd prosta droga do zajechania się i wypalenia. Co potem? Mielicie nowy materiał zatrudniony na zwolnione miejsce?
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
0 |
JakubSiewierski - Nie napisałem nigdzie, że nasza firma stosuje takie "bardziej ambitne" metody. Dodatkowo nie zajmuje się tym procesem jako specjalista w tym fachu, a jedynie wspomagam czasem dział HR do rekrutacji w naszym dziale. Zazwyczaj te osoby, które się dostają mają dyplomy najlepszych uczelni krajowych, odpowiednie doświadczenie, certyfikaty językowe, dodatkowo studia podyplomowe oraz specjalistyczne kursy również z wszelkimi certyfikatami.
-
5 lat temu
|
+1 |
certyfikat eTutor w praktyce - opinie pracodawców oraz przydatność certyfikatu
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪