E | efogt |
Bilberry |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
dania57 |
R | radmar2 |
efogt - Właśnie nie ma zdania poprzedzającego, bo gdyby było to podejrzewam że pewnie było by łatwiej. Ja myślę że druga część zdania "we had a party" ma tu coś do powiedzenia. Jak myślisz Marcin? Jest to jedno ze zdań w ćwiczeniu...Tak jak mówisz powinno być IT WAS,(odpowiedz do ćwiczenia tak mówi) a ja nie rozumiem dlaczego nie THERE WAS? NIe wiem jaką zasadą się tutaj kierować?
-
13 lat temu
|
|
radmar2 - Nie wiem, dla mnie w ogóle jakieś ciężkie to do ogarnięcia jest. Ktoś się pyta czy wczoraj były urodziny Keith, aby za chwilę stwierdzić, że miał imprezkę. Albo jest to jakaś zawiła forma gramatyczna, o której nie mam pojęcia, albo ten tekst jest jakiś bardzo wydumany.
-
13 lat temu
|
|
radmar2 - Może zdradzisz nam jakiej tematyki dotyczyło te ćwiczenie, bo bez tego to chyba nic sensownego się ustalić nie da.
-
13 lat temu
|
|
efogt - Mam odpowiedź. Moja przyjaciółka Dania która jak widać tak jak i Ty jest dobra w tym ciężkim języku znalazła odpowiedź:)Pytanie jest podchwytliwe, wsadzone dla podpuszczenia pomiedzy pytania na które odpowiedź jest oczywista podług lekcji. Posłuchaj tego: <birthday> to jest jakiś dzień,Wszystko co ma w sobie <day> trzeba pisać z IT.
- 13 lat temu |
+1 |
efogt - Tak się też dzieje z miesięcami,świętamy itp
It is Christmas. It is Easter. It is my birthday. Żeby było jasne są to słowa Dani, ja je tylko przytaczam:) Dziękuję Ci Marcin że chciałeś w ogóle odp. na moje pytanie. Twoje odp. są naprawdę zawsze bardzo dobre:) - 13 lat temu |
|
radmar2 - Twoje również. Co do zasady nie lubię wypowiadać się wtedy gdy nie mam zdania na jakiś temat. Ale jak już mnie wywołałaś do tablicy to trudno. :P
Ale faktycznie to "day" jest dość mocno zakamuflowane i podchwytliwe. Może dlatego, że w j. polskim "urodziny" z dniem mają niewiele wspólnego, to ciężko nam to załapać intuicyjnie. :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
efogt - Łdnie powiedziałeś to :wywołałam Cie do tablicy:) Wiem po prostu że jesteś dobry w te klocki i wydaje mi się że podobnie myślimy kiedy widzimy pytanie, już się nie raz o tym przekonałam, nie raz już uprzedziłeś moją myśl:)Ciesze sie że są tu takie osoby jak czy Dania które są naprawdę dobre w angielskim:) Pozdrawiam i dziękuję Ci jeszcze raz:)
-
13 lat temu
|
|
Jaka jest różnica między zdaniami: "Those are lamps / There are lamps"?