ZALOGUJ SIĘ

Mam mały problem z "there" i następującym po nim "it" .

zmodyfikowany: 13 lat temu
Jak wiadomo "there are" i "there is" stosujemy kiedy mówimy o czymś po raz pierwszy w znaczeniu że coś jest , że coś istnieje. I tak, podam przykład:

- The trip took a long time. THERE WAS a lot of traffic. - rozumiem dlaczego nie nastepuje tutaj IT IS. Ponieważ w drugiej części zdania nie nawiązujemy do wycieczki tylko do ULICZNEGO KORKA o którym mówimy po raz pierwszy. Gdybysmy nawiązali do wycieczki mtóra jest wymieniona w pierwszej czesci zdania wtedy uzyli bysmy IT WAS.

Pozostałe przykładowe zdania z cwiczeń sa dla mnie tak samo jasne. Jednak zastanawiam się dlaczego w poniższym zdaniu które przytoczę zostało uzyte "IT WAS" a nie "THERE WAS". Proszę popatrzeć:

- IT WAS Keith's birthday yesterday? We had a party. Ja użyła bym zwrotu: "THERE WAS" i zdanie wygladało by tak:

- THERE WAS Keith's birthday yesterday? We had a party.

Gdzie popełniłam błąd w swoim rozumowaniu? Proszę o pomoc?
E
efogt

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

IMHO "it" ma tutaj takie samo znaczenie jak "there"
nie są one zawsze wymienne, bo np.
it rains
ale już nie
there rains
Bilberry

IT używamy gdy
-mówimy która jest godzina- It's half past ten.

-mówimy jaki to dzień- It's Thursday.
It's was my birthday yesterday.

-określamy dystans- It's a long way from here to the station.

-opisujemy pogodę- It's a nice day today.
It was windy yesterday.

wszystko to znalazłam w czerwonym Murphy
dania57
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

W angielskim jest też czasami (nawet dość często) tak, że "there" wstawiamy tam gdzie w zasadzie jest ono zbędne (nie tłumaczymy go). Istnieje tylko po to, aby na pierwszym miejscu w zdaniu nie było jakiejś odmiany "be" (z wiadomych względów).

Do takiego przypadku należy wg mnie: THERE WAS a lot of traffic, które należało by przetłumaczyć "był duży ruch".

Co do zdań:

IT WAS Keith's birthday yesterday? We had a party.
THERE WAS Keith's birthday yesterday? We had a party.

To jakoś intuicyjnie bardziej pasuje mi It, ale ciężko mi to racjonalnie wytłumaczyć. Można o jakiś szerszy kontekst prosić, np. zdanie poprzedzające.
R
radmar2
efogt - Właśnie nie ma zdania poprzedzającego, bo gdyby było to podejrzewam że pewnie było by łatwiej. Ja myślę że druga część zdania "we had a party" ma tu coś do powiedzenia. Jak myślisz Marcin? Jest to jedno ze zdań w ćwiczeniu...Tak jak mówisz powinno być IT WAS,(odpowiedz do ćwiczenia tak mówi) a ja nie rozumiem dlaczego nie THERE WAS? NIe wiem jaką zasadą się tutaj kierować? - 13 lat temu
radmar2 - Nie wiem, dla mnie w ogóle jakieś ciężkie to do ogarnięcia jest. Ktoś się pyta czy wczoraj były urodziny Keith, aby za chwilę stwierdzić, że miał imprezkę. Albo jest to jakaś zawiła forma gramatyczna, o której nie mam pojęcia, albo ten tekst jest jakiś bardzo wydumany. - 13 lat temu
radmar2 - Może zdradzisz nam jakiej tematyki dotyczyło te ćwiczenie, bo bez tego to chyba nic sensownego się ustalić nie da. - 13 lat temu
efogt - Mam odpowiedź. Moja przyjaciółka Dania która jak widać tak jak i Ty jest dobra w tym ciężkim języku znalazła odpowiedź:)Pytanie jest podchwytliwe, wsadzone dla podpuszczenia pomiedzy pytania na które odpowiedź jest oczywista podług lekcji. Posłuchaj tego: <birthday> to jest jakiś dzień,Wszystko co ma w sobie <day> trzeba pisać z IT.
- 13 lat temu
efogt - Tak się też dzieje z miesięcami,świętamy itp
It is Christmas.
It is Easter.
It is my birthday.
Żeby było jasne są to słowa Dani, ja je tylko przytaczam:) Dziękuję Ci Marcin że chciałeś w ogóle odp. na moje pytanie. Twoje odp. są naprawdę zawsze bardzo dobre:)
- 13 lat temu
radmar2 - Twoje również. Co do zasady nie lubię wypowiadać się wtedy gdy nie mam zdania na jakiś temat. Ale jak już mnie wywołałaś do tablicy to trudno. :P
Ale faktycznie to "day" jest dość mocno zakamuflowane i podchwytliwe. Może dlatego, że w j. polskim "urodziny" z dniem mają niewiele wspólnego, to ciężko nam to załapać intuicyjnie. :)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
efogt - Łdnie powiedziałeś to :wywołałam Cie do tablicy:) Wiem po prostu że jesteś dobry w te klocki i wydaje mi się że podobnie myślimy kiedy widzimy pytanie, już się nie raz o tym przekonałam, nie raz już uprzedziłeś moją myśl:)Ciesze sie że są tu takie osoby jak czy Dania które są naprawdę dobre w angielskim:) Pozdrawiam i dziękuję Ci jeszcze raz:) - 13 lat temu