ZALOGUJ SIĘ

Czy słowo "ever" musi pojawiać się w tym zdaniu "My wife is the best cook ever"?

13 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Czy mógłby ktoś wyjaśnić, bardzo proszę, słowo "ever" w tym zdaniu. Czy nie mogło by być po prostu bez słowa "ever"?.....

Pozdrawiam.
E
efogt
Jokasta - hej, a skąd masz to zdanie?
kiedy wpisałam je w diki wyskoczyło mi tłumaczenie: Moja żona jest najlepszą kucharką na ziemi. (z google) Może to jakiś idiom?
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
efogt - Cześć Joasia:)Z lekcji, w powtórkach mi wyskakuje i w końcu chciałam zapytać kogoś , może ktoś wytłumaczy bo ja nie rozumiem do końca użycia słowa "ever" tutaj... - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Jokasta - zerknij co dopisałam powyżej - 13 lat temu
efogt - A no tak, być może że to idiomatyczne. Męczy mnie to ever.....:)Ale jak idiom to by wszystko wyjaśniało... - 13 lat temu
Jokasta - Jako ''ever'' w znaczeniu ''kiedykolwiek''byłoby to rzeczywiście dziwne zdanie, pozdrawiam :) - 13 lat temu
Jokasta - Przy okazji szukania innych przykładów znalazłam ciekawą stronkę: http://www.t4tw.info/angielski/slownictwo/idiomy.html - 13 lat temu
efogt - Dziękuję Ci za pomoc:)i za ciekawą stronę:) Pozdrawiam.... - 13 lat temu
Jokasta - Cała przyjemność po mojej stronie :) Mam nadzieję, że to jest rzeczywiście idiom, a nie jakaś pomyłka w zdaniu. - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Heja

Słówko 'ever' powoduje, że zdanie ma mocniejszy przekaz.
Bez 'ever' zdanie nie jest tak 'silne'.

Pozdrówka
quantum137
Marzyciel - Yep, to stanowczo nie jest żaden idiom :D - 13 lat temu
quantum137 - Yup, nie jest to idiom, kto w ogóle pomyślał, że to idiom :D - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Jokasta - Skoro jesteście chłopcy tacy pewni to wyjaśnijcie nam co oznacza w tym zdaniu ever i nie zamydlajcie oczu o mocniejszym przekazie :) - 13 lat temu
quantum137 - Polecam na początek lekturę i zapoznanie się czym jest idiom:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Idiom
:)
- 13 lat temu
Jokasta - Dziękuję. Szkoda, że w takim razie w diki nie ma tego znaczenia słowa ever- jako na ziemi, na świecie. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - jest to swego rodzaju 'intensifier', nie jest to idiom gdyż zdanie bez tego słowa ma bardzo zbliżone znaczenie. - 13 lat temu
efogt - Rafał dziękuję za wyjaśnienie:)Pozdrawiam serdecznie. - 13 lat temu
quantum137 - Pleasure is mine, fkors ;) - 13 lat temu

EVER używa się jak w języku polskim: NA ŚWIECIE, KIEDYKOLWIEK.
I wtedy EVER jest na końcu zdania
czyli inaczej niż w przypadku zdań:
have you ever done this before? = czy kiedykolwiek wcześniej to z/robiłaś?
lamia_wroc
efogt - Dziękuję bardzo serdecznie również. Niestety można zaakceptować tylko dwie odpowiedzi:( W zamian zostawiam plusik:)Pozdrawiam:) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
lamia_wroc - :) thx efogt - 13 lat temu

Tak jak pisał już quantum137, a precyzyjnie :
ever often used to intensify or emphasize a phrase or an emotional reaction as surprise or impatience
w tym zadniu słuzy jako podkreślenie wcześniejszego przekazu
przetłumaczyłbym jako:

Moja żona jest najlepszą kucharką na Ziemi (ewentualnie we Wszechświecie).
My wife is the best cook ever.
TLK
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
Jokasta - mnie Twoja odpowiedź przekonuje, więc +

Tylko tą ziemię napisałabym z małej litery :)
TLK - właśnie czy ona leży na ziemi czy jest najlepszą kucharka na Ziemi ?
Jedenak dużą literą - będzie chyba bardziej własciwe.
efogt - Tomuś, dzięki za odpowiedź:)Pozdrawiam. - 13 lat temu

moim zdaniem 'ever' w tym zdaniu nie jest przetlumaczalne... Polak pewnie by powiedzial 'w swiecie' lub 'pod sloncem'. to 'ever' oznacza, ze jego zona jest najlepsza kucharka ze wszystkich kucharek... jesli powiesz 'it was the best birthday party ever' bedzie to oznaczac, ze bylo to najlepsze urodzinowe przyjecie z tych dotychczasowych :)
rzuff_3
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - Dziękuję serdecznie za wskazówki:) Pozdrawiam. - 13 lat temu

Znalazłem podobny przykład. Jest to tytuł książki popełnionej przez Kathy Simnson - Writing Your Best Picture Book Ever
E
Emel
Emel - Sorry, Kathy Stinson - 11 lat temu