![]() | wacek6713 |
![]() | mgaluszewska |
TommyTu - Nie wiem, czy z Indirect question nie ma jakiś wyjątków.
Mam małą uwagę do Reported Speech. Oprócz praw przyrody, "cofanie" zależy też od tego, czy "raportujemy" o czymś, co miało wydarzyć się (nie wnikamy, czy się wydarzyło czy nie) w przyszłości "w przeszłości", czyli w odniesieniu do czasu, w którym usłyszeliśmy wiadomość, np. (Miesiąc temu) powiedział mi, że za dwa tygodnie..., - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
TommyTu - czy nadal jest przyszłością (jest akutalne w czasie "reportowania" - (Miesiąc temu) powiedział mi, że za dwa miesiące).
Dzisiaj ktoś mówi - "I'm revising for an exam tomorrow," he said. Dzisiaj raportuje - He said he is revising for an exam tomorrow." - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
TopMan - mgaluszewska i TommyTu many thanks za wyjasnienia.
Troszke to pytanie jest mylace, bo IQ i RS to jednak nie jest jedno i to samo, choc moga wystepowac wspolnie. Dzieki Wam jestem juz pewien, ze wacek6713 zle sprecyzowal pytanie: zapytal o IQ, a zdanie poprawił jak w RS, blednie stosujac nastepstwo czasow. Pozdrawiam, - 13 lat temu |
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | wacek6713 |
TommyTu - Miałem o tym napisać, bo sprawdzałem to tworząc przykłady do poprzednich wpisów, tylko nie znalazłem żadnej informacji na tak, więc uznałem, że nie ;) To nawet jest logiczne jak się spojrzy na listę okoliczników, które ulegają zmianie - "Jutro zdaję egzamin", "Powiedział mi, że zdaje egzamin następnego dnia.". Before jest takie ponadczasowe. Jednakże, poczekajmy na opinię eksperta.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
wacek6713 - Dlatego zadałem to pytanie, bo kiedyś obiło mi się o uszy, że się zmienia, tylko nie wiem na co.
-
13 lat temu
|
|
K | k.stencel |
Do you know if they have ever had a hit single before?
a gdyby to pytanie należało do Twojego kolegi, który zadał je w przeszłości, to byś powiedział
He wondered if they had ever had a hit single before. - bo Present Perfect zamieniasz na Past Perfect - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu