ZALOGUJ SIĘ

indirect questions

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
Używając mowy zależnej (również w pytaniach) zmieniamy w zdaniu czas gramatyczny, określenie miejsca itd.
Wobec tego mam pytanie:
na co zmienić wyraz "before" w takim pytaniu:
3. Have they ever had a hit single before?
(Do you know if they had ever had a hit single ...)
wacek6713
TommyTu - Tutaj "raportujesz" w teraźniejszości swoje pytanie (które również należy do teraźniejszości)
Do you know if they have ever had a hit single before?
a gdyby to pytanie należało do Twojego kolegi, który zadał je w przeszłości, to byś powiedział
He wondered if they had ever had a hit single before. - bo Present Perfect zamieniasz na Past Perfect
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Witam,
Przy mowie zależnej należy uważać na czas, jaki jest stosowny do jej wprowadzenia. Jeżeli "wprowadzenie" jest w czasie teraźniejszym ( jak w podanym przykładzie) nie stosujemy następstwa czasów. Czyli w w/w przypadku " Do you know if they have ever had a hit single before."
Jeżeli słowo "wprowadzające" jest w czasie przeszłym, "topi" również w przeszłości każdy inny czasownik. Czyli: He askED me if they HAD ever had..."; i konsekwentnie You KNEW if they Had ever had...; Did you know if they had ever had..." Następstwa (czyli "wciągania wszystkiego, co zostało powiedziane w przeszłości do czasu przeszłego nie stosuje się,jeżeli mówimy o "prawdach przyrody" (oczywiście podaję to w bardzo wielkim skrócie) np. The teacher SAID: " Warsaw is the capital of Poland" zrelacjonujemy: The teacher SAID (that) Warsaw IS the capital of Poland.

Mam nadzieję, że udało mi się coś wyjaśnić :)
Pozdrawiam,
MIG
mgaluszewska
TommyTu - Nie wiem, czy z Indirect question nie ma jakiś wyjątków.

Mam małą uwagę do Reported Speech. Oprócz praw przyrody, "cofanie" zależy też od tego, czy "raportujemy" o czymś, co miało wydarzyć się (nie wnikamy, czy się wydarzyło czy nie) w przyszłości "w przeszłości", czyli w odniesieniu do czasu, w którym usłyszeliśmy wiadomość, np. (Miesiąc temu) powiedział mi, że za dwa tygodnie...,
TommyTu - czy nadal jest przyszłością (jest akutalne w czasie "reportowania" - (Miesiąc temu) powiedział mi, że za dwa miesiące).
Dzisiaj ktoś mówi - "I'm revising for an exam tomorrow," he said. Dzisiaj raportuje - He said he is revising for an exam tomorrow."
TopMan - mgaluszewska i TommyTu many thanks za wyjasnienia.
Troszke to pytanie jest mylace, bo IQ i RS to jednak nie jest jedno i to samo, choc moga wystepowac wspolnie.
Dzieki Wam jestem juz pewien, ze wacek6713 zle sprecyzowal pytanie: zapytal o IQ, a zdanie poprawił jak w RS, blednie stosujac nastepstwo czasow.
Pozdrawiam,

- 13 lat temu

Bardzo dziękuję wszystkim za informacje, ale moje pytanie dotyczyło wyrazu "before", ponieważ przypuszczam, że również powinien być zmieniony, tyle że nie wiem na jaki.
wacek6713
TommyTu - Miałem o tym napisać, bo sprawdzałem to tworząc przykłady do poprzednich wpisów, tylko nie znalazłem żadnej informacji na tak, więc uznałem, że nie ;) To nawet jest logiczne jak się spojrzy na listę okoliczników, które ulegają zmianie - "Jutro zdaję egzamin", "Powiedział mi, że zdaje egzamin następnego dnia.". Before jest takie ponadczasowe. Jednakże, poczekajmy na opinię eksperta. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
wacek6713 - Dlatego zadałem to pytanie, bo kiedyś obiło mi się o uszy, że się zmienia, tylko nie wiem na co. - 13 lat temu

Witam,
Jak wiadomo, niektóre konstrukcje, np. Past Perfect, nie podlegają zasadzie następstwa czasów - podobnie będzie z niektórymi okolicznikami czasu, a wśród nich jest właśnie "before". "Before" jest natomiast często dodawane do innych okoliczników podczas tworzenia Reported Speech, np. yesterday -> the day before, last night -> the night before, the day before yesterday -> two days before.
K
k.stencel