CJRT |
wacek6713 |
CJRT - "wyczuwam jakiś podstęp" - ;>
Z uzasadnieniem pierwszego się zgodzę, a teraz drugie zdanie: Zastosowałem dwa razy Past Perfect w odniesieniu do "establish" (ustalenia), ta firma jednocześnie pracowała dla Hitlera i (w międzyczasie) traciła pracowników, dlatego że nie wykonywali dobrze ich pracy. Chciałem tym samym podkreślić, że te dwie czynności - robienie ubrań i tracenie pracowników - poprzedzały ustalenie (establish). No i jeszcze niewykonywanie swojej pracy wystarczająco dobrze odbywało się w tym samym czasie co tracenie pracowników. A teraz? (P.S: z tym "employess" to literówka) - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
|
wacek6713 - Wydaje mi się jednak, że znaczenie wyrazu "establish" nie powinno mieć znaczącego wpływu na resztę zdania. Można ustalać w dowolnym czasie to co się dzieje, działo lub będzie działo. Poza tym jest jeszcze wyraz "that", który w tym zdaniu jest spójnikiem i pozwala w dalszej części użyć czasu dowolnego. Twoje uzasadnienie jest logiczne, ale gdyby część o traceniu pracowników też była w continuous, byłoby łatwiej zrozumieć twój tok myślenia. Dodałbym jeszcze, że PPC jest używany do określenia czynności ciągłej ale zakończonej w jakimś punkcie w przeszłości, więc to równiez było mylące.Z literówką to wiedziałem, ale nie wypadało nie zwrócić uwagi.Dzięki za wyjaśnienie.
-
10 lat temu
zmieniany: 10 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
"Where did he hear that name recently?" - czy to pytanie jest poprawne?
"She had got a strange feeling that she's seen it before." (użyte czasy)
Dlaczego "They had been planning to build a house before dying in the accident." jest niepoprawne?
He had taugh himself English. - czy to zdanie jest prawidłowe?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.