ZALOGUJ SIĘ

fungus or mushroom - znaczenie

14 lat temu
czy te wyrazy to synonimy, czy mają inne znaczenia?
wacek6713

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

mushroom - grzyb, pieczarka

fungus - grzyb (rodzaj organizmu żywego, inne rodzaje organizmow żywych to bakterie, rośliny, zwierzęta itp.)
AsiaRo

jak napisaa AsiaRo mushroom to grzyb (w ksztacie grzyba), czyli takie coś co się zbiera w lesie, a że Anglicy nie znaja w zasadzie innych grzybów niż pieczarki, mushroom w zasadzie oznacza też pieczarkę
a fungus to grzyb w sensie grzybni, gdzie chodzi o żywy organizm, który niekoniecznie ma kształ grzyba
Bilberry

TLK

Wielkie dzięki za starania, ale w "diki", czy w wikipedii" to ja potrafię sam wyszukać.Chodziło mi o praktyczne zastosowanie tych wyrazów, np.zdanie:
"przeglądałem grzyby, które zbierała moja żona i znalazłem dwa trujące", lub "na ścianie w moim pokoju pojawił się grzyb". Czy można użyć tych wyrazów zamiennie, czy nie?
Teraz już wiem, ale raczej z domysłu niż wiedzy językowej,ale dzięki.
wacek6713

Mushroom to rodzaj fungusa, bo fungus oznacza królestwo grzybów i uwzględnia (oprócz grzybów do jedzenia czy grzybów trujących) także na przykład drożdże, pleśń itp.
Myślę, że to powinno wyjaśnić Pana wątpliwości i już Pan wie, że w pierwszym zdaniu użyje Pan "mushroom", a w drugim właśnie "fungus" :)
a.toronczak
wacek6713 - Tak przypuszczałem,wielkie dzięki! - 14 lat temu