ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w tym zdaniu jest przedimek THE?

14 lat temu
I live in the London area.
przeciz przedimka the nie stawia sie przed miastami?
agnes84

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

odnosi się on do "area" teren rejon obszar
mieszkam w granicach miasta Londyn choć nie w samym centrum, ale podkreślam, że to jednak LONDYN;)
kubela

the London area to (nazwijmy tak popularnie) nazwa własna konkretnego miejsca, a nie np wskazanie że jest to jakakolwiek strefa londynu, chodzi o konkertny obszar, czyli jest tylko jeden obiekt o tej nazwie - stąd THE.
lamia_wroc

hej

Stwierdzenie 'I live in the London area.' jest co najmniej dziwne.
Londyn jest podzielony na koncentryczne strefy.
W okolicy w której mieszkam 'Londyn' kończy się na strefie 5, później mimo, że jest to jeszcze ciągła zabudowa są już kody pocztowe hrabstw, np. DA (Dartford) - hrabstwo Kent.

Całość określana jest terminem '(the)Greater London' i oznacza metropolię londyńską, wliczając w to obszary daleko od centrum (przedmieścia).

Dla dociekliwych:
http://en.wikipedia.org/wiki/London_borough

pamiętać należy, że:
London/ City of London/ (the) Greater London i jeszcze kilka innych mniej ważnych mają zupełnie odmienne znaczenie.

Pozdrówka
quantum137
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
quantum137 - obojętność bardzo szybko zniechęca do pomagania, a radźcie sobie sami w takim razie ... - 14 lat temu
quantum137 - Ciekawy artykuł + - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - Chyba coraz więcej ludzi na e-tutor w nauce angielskiego skupia się jedynie na robieniu codziennych powtórek, mało kogo obchodzą ciekawostki, pomocne strony, nawet poprawiane prace często pozostają bez odzewu. ;O - 14 lat temu
quantum137 - kraj 37 milionów ludzi i połowa z angielskim komunikatywnym ... sure ...

PS. jak zadaje pytanie to bardzo ale bardzo czekam na odpowiedź ... ale chyba nie każdy tak ma, ech
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - "Jeśli coś robisz, musisz być pewien tego, że ma to jakikolwiek sens." Eh, wielu powinno przemyśleć czy ich nauka angielskiego to naprawdę taki dobry, pomysł, albo zmienić podejście. - 14 lat temu
zenstef - Głowa do góry Rafale!!!
Tak dużo nam pomogłeś i teraz mówisz ech? Jesteś lepszy w tym angielskim niż Panie Nauczycielki i bardzo proszę nas tak teraz nie zostawiać ;)
ps.ale w ocenianiu mowy to raczej Rafale jakbyś był przy mnie bardzo cieniutki?
pozdrówka :)
Marzyciel - Zenstef Ty chyba masz jakieś kompleksy poważne ?:( - 14 lat temu
efogt - Do Quantum:
Dziękuję.+
- 14 lat temu
efogt - Zentsef nie obalił jeszcze dzisiaj dostatecznie dużo flaszek:) Sposób jego wypowiadania się wskazuje zazwyczaj na stan wskazujący:) To dlatego wypisuje wszystkie te dyrdymały których na trzeźwo, nie da się czytać...Zenek , zmień płytę bo ta już jest trochę zdarta... - 14 lat temu
quantum137 - no dobra ... dzięki Wam o pocieszyciele moi :D - 14 lat temu
Marzyciel - Hahah, Efgot wygrałaś :)) Wątpie żeby Zenstef był lepszy w czymkolwiek od Rafała, no chyba że chodzi o nieustanne chwalenie się jakim to się nie jest, w rzeczywistości tacy ludzie są malutkimi człowieczkami próbującymi udowodnić coś wszystkim wokoło, szkoda gadać ;) - 14 lat temu
zenstef - Estero,
jak Rafał pisze ,,..a radźcie sobie sami w takim razie ..." to jak ja mam zrozumieć takie słowa? Ja za dużo się od Rafała nauczyłem i na pewno nie zostanę obojętny na takie pisanie...
ponieważ dzięki Rafałowi się bardzo dużo nauczyłem.
Dzięki Rafale za dotychczasową pomoc i zapraszam się w czytaniu Twoich wypocin na przyszłość :)
efogt - Napisze tak zeby nie było że nie ma we mnie żadnych uczuć: żal mi Zenka bo potrzebuje pomocy...Cokolwiek by nie zarzucić Rafałowi Zenek się do niego nie umywa jeśli chodzi o język angielski. Myślę że każdy normalny człowiek na tym portalu to wie. Sorry Rafał że nasza znajomość tak niefortunnie się zaczęła.... - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
quantum137 - Jaki jesteś taki jesteś Zenek ale czasami potrafisz poprawić humor ... jak i wszyscy wyżej wypowiadający się :)
myślę, że we wszystkim co się robi potrzebny jest umiar i skromność...

PS. jak to się mówi... a co tam, było minęło:) Estero
Marzyciel - Taa, nie ma co się kłócić online, pograjmy w golfa ;D - 14 lat temu
zenstef - Sama sobie lepiej Estero lepiej poszukaj pomocy ;) No to tylko pogratulować Waszej znajomości i tak myślę, że coś tam wtedy więcej się od Was nauczymy ;)
pozdrawiam
- 14 lat temu
efogt - W porządku , powracam do swojej skromności:)Rafał dzięki za jeszcze jeden kredyt zaufania...
Marzycielu chętnie zgram z tobą w golfa, tylko nie dziś, chyba dość wrażeń jak na jeden wieczór:)
Dobranoc chłopcy:)
- 14 lat temu
zenstef - Tak, lepiej pograjmy w golfa ;)

ps.a w czasie gry w golfa Wam skromnie podpowiem jak się słucha innych ;)
bo z tym u Was jakby bardzo cieniutko?
- 14 lat temu
zenstef - A zauważyliście, że dla wysyłanych tekstów można teraz posłuchać lektora? - 14 lat temu
Marzyciel - Dobranoc Efgot ;) - 14 lat temu
agnes84 - Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. - 14 lat temu

Hej, moim zdanie napisane jest tak ponieważ jest to konkretna nazwa określonego miejsca w Londynie, jest to obiekt o tej nazwie dlatego stawiamy przed nazwą miejsca przedimek THE
S
sbobkowska