B | boski91 |
T | tlstar |
piotr.grela - tlstar ma rację. Nawet jak czegoś nie zrozumiesz po jakimś czasie sam zatrybisz o co chodzi z tymi przedimkami.
Potrzeba jest tylko obycia się z językiem angielskim (czytanie, oglądanie filmów z orginalnymi napisami). Samo słuchanie po angielsku, nie za bardzo pomaga w nauce przedimków, bo przedimek "a" jest bardzo slabo słyszalny bo jest wymawiany przez jest przez krótki niewyraźny dźwięk Schwa"ə" https://pronunciationstudio.com/schwa-pronunciation-guide/ Do gramatyki, tak jak do nauki słówek trzeba wracać co jakiś czas i pogłębiać naszą wiedzę. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+3 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
F | fieiwueg |
piotr.grela - Super odpowiedź na bardzo obszerny temat. Na Amazon.comie widziałem książkę tom I - 240 stron
autor Seonaid Beckwith - 'A' and 'The' Explained: A learner's guide to definite and indefinite articles (Perfect English Grammar) https://www.amazon.com/Explained-learners-definite-indefinite-articles/dp/1494245884 W celu lepszego zrozumienia tematu polecam obejrzenie vlog Pana Pawła https://m.youtube.com/watch?v=MC5i2K0CtJY&t=197s - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+3 |
parseq - Jest jeszcze różnica między:
"The little John" oraz "John the little" (John The Little?) - wziąłem z filmu "Robin Hood" (1991) z Kevin'em Costner'em. A tak na poważnie: nie możemy tak podchodzić do nauki języka obcego, bo... nie przebrniemy. Lepiej zachować rozsądek i robić lekcje na eTutorze po kolei. Inaczej "boski" będzie to upadek... ;-) - 5 lat temu |
+2 |
C | CAnchor |
G | g18490 |
CAnchor - "The dodajemy, gdy mówimy o rzeczy lub zwierzęciu" - nie przed każdą rzeczą i zwierzęciem dajemy "the". To zależy od wielu czynników. Jest to błędne wytłumaczenie.
Co do spółgłosek i samogłosek uwaga: He's an honest man (h jest nieme i słyszymy "o na początku wyrazu"), a hero (h nie jest tym razem nieme) wearing a uniform ("u" czytamy jako "ju") holding an umbrella ("u" to samogłoska, a nie "ju"). - 5 lat temu |
+1 |
parseq - O stosowaniu an decyduje następowanie samogłoski w wymowie.
Pisownia następującego przymiotnika/rzeczownika nie ma znaczenia. Przykład: A tin soldier. A universal soldier. ("ju" nie jest samogłoską!) An hour, or more. A long hour. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+1 |
tlstar - @g18490 nie dam minusa, ale taką uwagę/radę: albo napisałeś to totalnie chaotycznie w jakimś pospiechu bez przemyślenia, albo jeszcze dużo nauki przed tobą.
-
5 lat temu
|
+2 |
L | labonarek |
piotr.grela - Mój zieciu - naitive jak sie go zapytalem po sa te rodzajniki to mi powiedzial, ze to takie wypelniacze zdan.
Gdzieś widziałem potężną książkę ponad 500 stron o samych "articlach". - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
londynwarszawianka - Dobry przyklad dotyczacy ‘articles’ (przedimkow).
Robert is the lucky guy. - w tym znaczeniu podkreslamy, ze Robert jest tym szczesciarzem, poniewaz bedzie bral slub z Adele. Robert is a lucky guy. - w tym znaczeniu; Robert jest szczesciarzem i tutaj powinno znalezc sie nastepne pytanie: Why is he lucky? Because he won Adele’s heart. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
piotr.grela - Zauważyliście jak może zmienić się wymowa "the" w celu zaakcentowania czegoś np. w zdaniu
"The President Duda will see you himself." (Better not ;-) ) the - z /ðə/ na /ði/ Pomimo mojej politycznej antypatii do Pana Prezydenta (za cyrk kowidowy, próba wciągnięcia Polski nie do swojej wojny) to nie podoba mi się jak się ludzie naśmiewają z jego dukania po angielsku, bo ja dukam tak samo. My jesteśmy z tego pokolenia, gdzie język angielski nie był tak nauczany w szkołach. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
labonarek - Pan Prezydent dokonał wielkiego postępu w języku angielskim. Widziałem owe nienajlepsze wystąpienie w jego wykonaniu jeszcze z dawnych lat jak obejmował funkcję. Trzeba być twardym, żeby się nie zrazić. Teraz miło popatrzeć jak przemawia w gronie światowym (troche ma na kartce, ale ogolnie wie co mówi).
Btw - nie ma The President (tak mi sie przynajmniej wydaje, w uszy mnie gryzie). Jest poprostu President, Mr President, President of... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
|