C | czarny.kot |
M | mlesniewska1 |
czarny.kot - Dziękuje bardzo za odpowiedź. Przeczytałam te wątki już wcześniej łącznie z tym gdzie pada ten przykład (zawsze sprawdzam - nie chce marnować czyjegoś czasu ;)) ale wyjaśnienie to rozumiem jakby był błąd w tym przykładzie... a wszystko co czytałam na temat niepoliczalnych jakby to potwierdza
bo skoro to niepoliczalne to dlaczego nie ma sformowania "The pieces of news"? przykład który zamieściłam w komentarzu jakby to potwierdzał bo jest bardzo podobny a prawidłowa odpowiedź zupełnie inna - 8 lat temu |
|
askawska - Zdanie 3: The pieces of news.... byłoby poprawne, gdyby czasownik dopasowany był liczbą do "pieces" , czyli "were". Bo chociaż "news" jest niepoliczalne, to już "pieces" jak najbardziej tak. A w podanym przez Ciebie przykładzie jest "was".
-
8 lat temu
|
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
"Money is important." czy "Money are important."?
Dlaczego w zdaniu "What are the conditions of employment?" brak "the" przed słowem "employment"?
Kiedy używamy "work" a kiedy "job", czym różnią się te określenia ? Czy można używać ich zamiennie?
1. That's useful piece of advice.
2. They are useful advices.
3. That's a useful piece of advice.
Zaznaczyłam "That's a useful piece of advice." co jest poprawną dopowiedzią (to już zupełnie nie rozumiem tamtego przykładu :( - 8 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.