ZALOGUJ SIĘ

Czy można używać after przed godzinami?

14 lat temu
Czy mogę powiedzieć "after 11" chcąc powiedzieć "po godzinie 11"
M
matematyczek

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 6

wydaje mi sie, ze mozna powiedziec 'after 11.00'. jesli umawiasz sie z kims: 'I'll be there after 11.00', albo mozesz powiedziec: 'it happened on Monday, just after 11.00 pm' jesli opisujesz cos co sie stalo.
rzuff_3
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
barszczewskad - Nie czuję się ani zdołowana ,ani ofiarą .Gdybym wiedziała ,nie napisałabym tego posta.Uważam tylko ,że minusy nie powinny niwelować plusów. Wulgaryzmów nie powinno się używać, ale zaliczanie Zenstafa do niektórych kanalii z for internetowych to gorsze jak użycie wulgaryzmu. Bardzo proszę nie dyskutujmy juz na ten temat. Pytania i odpowiedzi ,to robicie bardzo dobrze, Ja obiecuję już więcej nie pisać Pozdrawiam. Ps. Za mentorski ,babciny ton przepraszam - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
eneduelike - od razu nie pisać ...
chcesz plusy to napisz, mogę ci naklikać - nie wiem po co.
nie ogarniam i nie chcę.
pisz sobie - ja Ci nic nie napiszę.
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
barszczewskad - Jakie plusy , szybciej piszesz jak myślisz i znowu się rozpędziłeś,przystopuj:Just to see hove it feels, for the next twenty-four hours refrain from criticizing anybody or anything.Practice empathy. Try to see things from other people's points of view.Propozycja nie do odrzucenia:niech stracę te plusy ,wycfaj swoje posty ,zenstaf swoje i jednej wojenki będzie mniej Pozdrawiam - 14 lat temu
eneduelike - nie no, spoko, tylko mnie ciekawi o co mu chodzi z kimś innym, niech mi odpowie.
a tak w ogóle:
I don't know if it's my empathy or lack of compassion that is to blame. 'Violence breeds violence' - any agressive action is followed by another one imho.
- 14 lat temu
eneduelike - I just say what I think and I think it is good to know what one think about another. You don't have an identity in here (Internet) so you aren't offended - your avatar might be, but he isn't you, just your actions when you're anonymous, which doesn't really coincide with the real you. - 14 lat temu
eneduelike - I don't think I act differently when I'm on the Internet - what's the point in saying falsehood ? I don't get it, I once wrote 'Great job man, keep up the good work!' even though he made a goddamn lot of mistakes... He thanked me and gave me '+' and even accepted my answer. - 14 lat temu
eneduelike - On the other hand if I wrote sb the truth - which was enumerating all his mistakes he didn't seem so happy or thankful - even though I spent like 10 minutes doing it and it had quite a sense, because he made like helluva of mistakes.
Maybe it's me, but I'd rather being criticized, because you get to know about yourself more.
- 14 lat temu
eneduelike - Constant development is achieved only if you know your drawbacks and try get rid of them - not when you are being showered with falsehood, so called 'praises' and make yourself a false self-esteem and conscientiously preserve it till you finally realize they ... just'd been lying and you're nobody. Complimenting is good, when one is right, or just as a motivation, but you can't compliment everything.
'The sorest truth is better than a false hope!' - it was something like that'
- 14 lat temu
eneduelike - nie wiem po co tyle pisze, ale chyba po prostu lubię sobie popisać xd - 14 lat temu

ja słyszałem chyba zwrot 'after several hours'
więc raczej można, ale niech ktoś powie dokładnie lepiej powołując się na książki czy inne źródła.

raczej jak mówisz godzinę, która jest to używasz past. ale jak mówisz np. We will meet after 12 PM to raczej after
też często słyszałem 'until after' I will not meet you until after I finish my homework.
I will meet you not until after 12 PM
co do tego mogę się mylić - najwyżej ktoś, albo ja potem sprawdzę na necie, bo nie mam sił

tak mi się wydaję - pewien nie jestem, bo to jest na podstawie dedukcji i obecnej znajomości angielskiego - nie uczyłem się tych regułek na pamięć, co się uczą na studiach filologicznych ;(
eneduelike

http://www.jezykangielski.org/przyimki.html
zastosowanie: The day after tomorrow -pojutrze
after breakfest-po śniadaniu
after dark-po zmroku
after several hours- po kilku godzinach
ale quarter past eleven lub eleven fifteen
ten past eleven
half past eleven
W podanym linku podano to dosyć jasno.Wiem ,że dla zaawansowanych jest to" oczywista oczywistość" ale może komuś początkującemu ten link pomoże.
barszczewskad
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
eneduelike - powiedziałeś wszystko, tylko nie to lol - 14 lat temu
zenstef - Koleżanka przedstawiła kilka bardzo dobrze dobranych zdań do systemu nauki
w systemie szablonowym. Nauka szablonowa raczej nie pozostanie na marginesie.
Dla Koleżanki zasłużony +
pozdrawiam :)

można mówić zarówno "after 12pm" jak i "past 12pm"
tyle, że Anglicy chyba nigdy tego nie używają
ulubioną frazą Brytyjczyków jest godzina + "ish"
co oznacza około
np. 12-ish - około 12, z reguły oznacza to po 12 bo tu nikt nie przychodzi wcześniej
Bilberry
eneduelike - tutaj jest bardziej sprawa, czy na maturze/egzaminie uznają takie formy ;p - 14 lat temu
matematyczek - OK, dzięki. Czy mogę też użyć past jeśli chcę powiedzieć, że spotkamy się wieczorem po 20 ale nie wiem dokładnie o której to będzie godzinie i potrwa z klika godzin? - 14 lat temu

Ale to Ci chyba nie zaszkodziło ,żeby aż odbierać plusika,którego ktoś postawił.Ja Cię obdarowałam + i myślę że jeśli ktoś, nie podaje błędnych informacji i choć trochę poszerza temat,to nie powinno się go zniechęcać. Ale być może jestem w błędzie . Ja korzystam z różnych wypowiedzi i z tych bardzo profesjonalnych ,które są czasami dla mnie za trudne ale zmuszają do poszukiwań i z tych łatwiejszych też. Myślę ,że użytkownicy forum są różni.
barszczewskad
eneduelike - nie maż się - masz z powrotem nawet 2 plusiki :D - 14 lat temu
zenstef - Ty jesteś chyba gościu kompletnie pierdoln..ty!!! A co takiego koleżanka napisała źle aby ją tak minusować? - 14 lat temu
zenstef - Do dzisiaj pamiętam jak kiedyś Kolego
w zarodku próbowałeś zniszczyć Martysia1!!!
A tak Ci się wtedy dostało Kolego opier..l po angielsku, że dobry miesięc się wtedy nie odzywałeś ;) A wtedy się zachowałeś jak taka skończona sierota... :(
ani me ani be ;)
zenstef - A co ma oznaczać Twoje ,,nie maż się?"
A dlaczego tak traktujesz innych ludzi
tak z góry? Jakoś tam zadziałałeś i myślisz, że się inni zaleją łzami z rozpaczy? Nie zawsze wszyscy się mażą wtedy jak to Tobie pasuje Kolego ;)
- 14 lat temu
barszczewskad - Już nie płacze . Ten plus od Ciebie bardzo mnie pocieszył, wszak był" na otarcie łez", spełnił swoją rolę.Popracuj nad manierami, ja przyłożę się do angielskiego Czeka nas trudne zadanie. Ps. Zenstefowi dziękuję,zwłaszcza za wkład pracy na forum, ale uwagi za mocne, bo teraz enedulike będzie rozpaczał.Pozdrawiam - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
zenstef - A nawet teraz mi się zbiera do śmiechu ;) Tak, a wtedy nieźle Ci się dostało Kolego od Martysia1. Na pewno coś tam wiesz w tym angielskim, ale wtedy raczej wymiękłeś na teksty Martysia1 ;) Coś tam na pewno Kolego wiesz, ale raczej bardzo uważaj na komunikację bezpośrednią ;)
I sobie zapamiętaj Kolego- do trzech razy sztuka ;) Z ,,Twoje" z Danusią
i z Martysią ja sobię liczę jako do ,,dwóch" ;)
- 14 lat temu
zenstef - Do Danusi.
A jakie tam Koleżanko na ostro ;)
Na bardzo ostro to my raczej działaliśmy kiedyś na eTutor ;)
A teraz to raczej działamy raczej spokojniej;)
Ale jak ktoś da kilka niezłych szablonowych zdań, a inni z tego robią sobię zabawę, to wtedy można po prostu wstać z trumny:)

zenstef - Do eneduelike.
Jak kiedyś Martysia1 walczyła z Tobą do końca, a naprawdę wtedy walczyła... :)
to nawet wtedy jej nie odpowiedziałeś chociaż na jedną jej odpowiedź ;)
A Martysia wtedy walczyła z Tobą bardzo
dzielnie;) Ale wtedy był taki malutki problem.... :( Martysia1 wywaliła na szybko spokojnie z 10-ęć zdań, a Ty po prostu nic... ;( Tak, Ty wtedy zamarłeś jak taka sierota ...:( A mi się wydawało jakbyś lingwistykę wypił
z mlekiem matki... ;)

- 14 lat temu
zenstef - I mam do Ciebie Kolego eneduelike
taką jedną wielką prośbę...
Twoje kliknięcie na ,,minusik" było raczej z Twoją jakąś tam dowolną frywolnością ;)
Jak kolejny raz klikniesz na ,,minusik"
to bardzo Ciebie proszę o chwileczkę jakby przemyślenia?

- 14 lat temu
barszczewskad - Ja przygodę z językiem angielskim zaczynałam późno i od zera i wtedy rozumiałam tylko proste zdania. Na forum widzę kilka osób ,które też dopiero zaczynają. Forum powinno być podzielone na A1 ,A2, i zaawansowanych . Rozumiem ,że niektórych denerwują proste pytania. Niektóre odpowiedzi są bardzo profesjonalne i mają dosyć wysoki stopień trudności. Chciałam wypełnić tę lukę i napisać proste zdania i podać łatwe linki. Dużo korzystam z pracy innych i tylko plusikiem mogę się odwdzięczyć - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
zenstef - A ja zauważyłem, że to co jest niby proste i stanowi podwaliny zrozumienia
j.angielskiego, to stanowi później jakby ,,mur" do zrozumienia tego języka.
Angielski, mimo wszystko, jest bardzo prostym językiem /do B 1/, a te Twoje szablonowe przykłady jakby otwierały
wrota do dalszej nauki?
- 14 lat temu
eneduelike - przeleciałem to wzrokiem, jak czegoś nie zrozumiem to mnie popraw;
o co chodzi z tą Martysia1 ? daj linka, bo nie kojarzę;
to nie jest formalne forum, więc też nie będę używał języka formalnego. zwrot 'nie maż się' w moim mniemaniu oznaczał raczej próbę zażegnania konfliktu (to słowo ma szeroką definicję) bez angażowania w to zbytnich emocji i podejścia do tego z dystansem.
- 14 lat temu
eneduelike - Twoje podejście mam wrażenie, że bardziej zdołowało użytkownika barszczewskad bo utożsamiasz ją z rolą ofiary, która nie obędzie się bez pomocy i stwarzasz jej poczucie bezsilności (no to zależy od charakteru, ale zwykle ludzie nie lubią jak się zabiera głos w ich sprawie, bo z 'drobnostki' tworzysz coś na miarę 'kłótni'; no przepraszam jak za daleką zaszedłem z domysłami) - 14 lat temu
eneduelike - nie wiem czy takie wiadomości mogą wpływać czy stan emocjonalny człowieka - raczej może chwilę moga zachwiać człowiekiem i tyle. krytyka jest raczej pomocą, dzięki której człowiek poprawia błędy i ich już więcej nie robi. chociaż to bardziej był negatywny komentarz niż krytyka, więc mogę tutaj wstawić słowo 'przepraszam'. - 14 lat temu
eneduelike - minusy i plusy mają też jakiś cel (chociaż ja ich nie używam, chyba że mam zły/dobry humor). ogólnie nie podoba mi się ich idea, bo zwykle są one rozdawane na podstawie sympatii do danej osoby. na przykład, na serwisie 'demotywatory.pl' ludzie czasami siedzą po kilkanaście minut klikając na minus przy każdym komentarzu, przy czym im więcej ma ich dana osoba, tym więcej minusów dostanie. - 14 lat temu
eneduelike - zatem osoba mająca, powiedzmy 3000 komentarzy, z czego powiedzmy 50% jest nieoceniona, ma 10000 punktów (tzn. 1500 komentarzy utworzyło taką ocenę) to jak 5 osób zminusuję każdy komentarz to wychodzi ocena -5000... i tak często bywało a powodem tego była po prostu niezgodność z opinią tzw. 'trolla' czy 'dziecka neo' czy jakkolwiek to się nazywa. - 14 lat temu
eneduelike - a tak na marginesie:
nie lubię jak ktoś używa wulgaryzmów. tacy ludzie mają automatycznie u mnie ranga 'śmiecia' jak piszą tak na forach internetowych - chyba, że używają ich jako neutralną część zdania.
piękna argumentacja powiedzieć komuś, że jest "[...]kompletnie pierdoln..ty!!". mówi wszystko o wszystkim :)
- 14 lat temu
zenstef - Tak, chyba znowu Ci się udało zadziałać dla tylko Twojego myślenia bardzo skutecznie ;) /patrz ostatni komentarz barszczewskad/
A Ty na pewno teraz wiesz o co teraz chodzi? ;) A czy Ty kiedykolwiek rozumiałeś o co chodzi? A Ty jak dla mnie to działasz jak taki dziki szczur i nawet chłopie nie zauważyłeś jak kiedyś jedna
z Koleżanek bardzo ślicznie Ci kiedyś odpowiedziała po angielsku ;) , a jak dla Ciebie to chyba nawet bardzo ślicznie :)
zenstef - A jak wtedy dostałeś opier... po angielsku, to tamto Administracja eTutor po prostu usunęła ;)
A wtedy to Ci się raczej Kolego należało ;) /a z takim opierd.. po angielsku to ja się jeszcze nie spotkałem... Wiem, że raczej piszę jak w przestworza, bo Ty kiedykolwiek zwracałeś uwagę na kogokolwiek?
- 14 lat temu
eneduelike - a co pisała ? możesz mi przybliżyć ? i co ja napisałem ? nie przypominam sobie obrażania nikogo - Ty mnie teraz obrażasz, więc czegoś nie rozumiem tutaj. - 14 lat temu

OK, dzięki. Czy mogę też użyć past jeśli chcę powiedzieć, że spotkamy się wieczorem po 20 ale nie wiem dokładnie o której to będzie godzinie i potrwa z klika godzin?
M
matematyczek