? | Gość |
milena.u |
Gość - Czyli Have Got to jest present simple? A można np. w czasie przeszłym używać I had got something? Czy to tylko w czasie teraźniejszym występuje?
-
9 lat temu
|
|
askawska - W znaczeniu "mieć, posiadać" w czasie przeszłym (Past Simple) użyjemy "had".
Forma "had got" to czas Past Perfect utworzony od czasownika "get-got-get/gotten" (dostać). - 9 lat temu |
+1 |
Gość - A mógłbym poprosić kilka zdań przykładowych w różnych kontekstach z tymi had,got,have? w czasie przeszłym.
-
9 lat temu
|
|
askawska - I had a beautiful mug. - Miałem piękny kubek (Past Simple - posiadanie)
Yesterday my daughter broke the mug (that/which) I had got/gotten on my birthday. - Wczoraj moja córka zbiła (czynność w Past Simple) kubek, który dostałem (czynność wcześniejsza - Past Perfect od "get") na urodziny. Tu nie ma mowy o posiadaniu, lecz o czynności otrzymania kubka. I haven't got/gotten a new mug yet. - Jeszcze nie dostałem nowego kubka. (Present Perfect od czasownika "get" - czynność otrzymania kubka). - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
+1 |
askawska - I have got a new mug. Mam nowy kubek (stan posiadania, tutaj mamy zwykłe użycie "have got" w czasie teraźniejszym - wersja brytyjska). Można też skrócić do "I've got". To samo w wersji amerykańskiej wyrazimy: I have a new mug. Tutaj "have" nie skracamy.
I got a new mug last weekend. - Dostałem nowy kubek w zeszłym tygodniu (Past Simple od "get" - czyność otrzymania) I usually get mugs for birthdays. That's because I collect them. - Zwykle dostaję kubki na urodziny (Present Simple czasownika "get" - czynność dostawania). - 9 lat temu |
+1 |
askawska - I have got a new mug. Mam nowy kubek (stan posiadania, tutaj mamy zwykłe użycie "have got" w czasie teraźniejszym - wersja brytyjska). Można też skrócić do "I've got". To samo w wersji amerykańskiej wyrazimy: I have a new mug. Tutaj "have" nie skracamy.
I got a new mug last weekend. - Dostałem nowy kubek w zeszłym tygodniu (Past Simple od "get" - czyność otrzymania) I usually get mugs for birthdays. That's because I collect them. - Zwykle dostaję kubki na urodziny (Present Simple czasownika "get" - czynność dostawania). - 9 lat temu |
+1 |
askawska - Przepraszam, na moment coś się zacięło i ostatni komentarz dodał się dwa razy.
Jeszcze do kompletu: I have had this new mug for two months.- Mam ten nowy kubek od dwóch miesięcy. (Present Perfect od "have" w znaczeniu "posiadać"). Można też skrócić do "I've had". Jak widać, mylić się może właściwie jedynie Present Perfect od "get" w brytyjskiej odmianie angielskiego (get - got - got) z użyciem brytyjskim "have got" w czasie teraźniejszym w znaczeniu "posiadać". Pozdrawiam :) - 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Can Could May - czym się różnią, czy można ich używać zamiennie?
Czym różni się etutor od nowego kursu diki angielski ?
Używanie czasu Present Simple zamiast Present Perfect w American English.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.