ZALOGUJ SIĘ

Odnośnie kolokacji w DIKI

zmodyfikowany: 9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Proponowane przez DIKI kolokacje znajdujące się przy każdym haśle w DIKI są numerowane. Gdy otworzę kolokację pod każdym punktem są ponumerowane przykłady - rozumiem, że numeracja nie odgrywa tu żadnej roli, tylko wyszczególnia znaczenia po to by nie było problemu z przeglądaniem.

Kolokacja jest to jak gdyby sugerowanie z jakim wyrazem dane hasło tworzy wyrażenie w danym języku, stosowanie hasła do innych słów niż wymienione w kolokacjach może spowodować niezrozumienie u innych osób biegle posługujących się językiem dlatego lepiej jest korzystać z kolokacji niż budować samemu określone wyrażenia wg ojczystego języka, który się najlepiej zna.

Czy ja to dobrze pojmuję?
spirulinka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

kasia.szczep
spirulinka - Nie chodziło mi tutaj o tę nieszczęsny problem z kolokacją - leading candidate - w DIKI.
Chodziło mi o to czy dobrze pojmuję znaczenie numeracji kolokacji przy jakimkolwiek haśle i czy dobrze rozumiem pojęcie - kolokacja - czym ona jest -
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu
kasia.szczep - Dobrze rozumiesz ;-) Kolokacja to zestawienie wyrazów, które często się ze sobą łączą. W przeciwieństwie do idiomu, znaczenie kolokacji wynika ze znaczenia poszczególnych elementów (słów), np. "mocna kawa", "close friend" itd. - 9 lat temu
spirulinka - Dziękuję pięknie :) Tylko trzeba wiedzieć, że słówko close znaczy- bliski- w znaczeniu emocjonalnym,
akurat w Pani przykładzie, ta wieloznaczeniowość słów w angielskim przyprawia mnie o zawrót głowy, no ale w polskim też tak jest
- 9 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.