M | mkot2 |
Rodzajniki są elementem języka angielskiego, który nie ma swojego odpowiednika w języku polskim, dlatego najczęściej sprawia problemy uczącym się. Warto temu tematowi poświęcić dużo uwagi. W języku angielskim przed rzeczownikami bardzo często stawiamy rodzajnik a kiedy nie odnosimy się do konkretnego przedmiotu. A to tak zwany rodzajnik nieokreślony:
I have a dog. = Mam psa. (a nie: I have dog.)
Steve is a doctor. = Steve jest lekarzem. (a nie: Steve is doctor.)
It's a miracle! = To cud! (a nie: It's miracle!)
Do you want a drink? = Chcesz drinka? (a nie: Do you want drink?)
Tell me a joke. = Opowiedz mi dowcip. (a nie: Tell me joke.)
A rose is a flower. = Róża to kwiat. (a nie: Rose is flower.)
Zamiast a możemy użyć the, czyli rodzajnika określonego, kiedy zakładamy, że osoba, z którą rozmawiamy wie dokładnie o jakim przedmiocie mówimy.
kiedy mówisz the dog, masz na myśli "wiesz, który pies" (ten konkretny pies, np. mój pies)
kiedy mówisz the map, masz na myśli "wiesz, która mapa" (ta konkretna mapa, np. którą przed chwilą przeglądałem)
I have a dog.
The dog is hungry. = Pies jest głodny. (wiesz który, np. nasz pies)
Do you have a map? = Czy masz mapę? (jest mnóstwo map, a ja pytam o jedną z nich, obojętnie jaką)
Do you have the map? = Czy masz tę mapę? (wiesz którą, np. tę mapę, o której rozmawialiśmy)
Give me a gun. = Daj mi pistolet. (jakikolwiek pistolet)
Give me the gun. = Daj mi ten pistolet. (wiesz który, np. ten pistolet, który trzymasz w ręce)
He's in a restaurant. = On jest w restauracji. (jakiejś restauracji)
He's in the kitchen. = On jest w kuchni. (wiesz której, np. w kuchni w jego lub w moim domu)
I want a red car. = Chcę czerwony samochód. (jakiś czerwony samochód)
I want the red car. = Chcę czerwony samochód. (wiesz który, np. czerwony samochód, o którym rozmawialiśmy lub ten, na który patrzysz, itp.)
I see a car. The car is white. = Widzę (jakiś) samochód. Ten samochód (na który patrzę) jest biały.
Używamy the także w przypadku, gdy twój rozmówca może wiedzieć, o jakiej "rzeczy" mówisz, ponieważ jest tylko jedna taka rzecz, do której się odnosisz:
The sky is clear. = Niebo jest czyste (bezchmurne).
I don't trust the government. = Nie ufam rządowi.
The Queen has four children. = Królowa ma czwórkę dzieci.
The world is small. = Świat jest mały.
The earth is flat. = Ziemia jest płaska.
Kiedy w zdaniu przymiotnik stoi przed rzeczownikiem, a lub the stawiane są przed tym przymiotnikiem:
Steve is a good doctor. = Steve jest dobrym lekarzem.
This is a bad idea. = To jest zły pomysł.
It's a beautiful day. = To jest piękny dzień.
The new boss is a woman. = Nowy szef jest kobietą.
Nie używamy a i the przed wyrazami takimi jak my, his, their, Tom's, this, that, ponieważ zastępują one rodzajnik i wskazują dokładnie na to, o czym mówimy:
Your face is red. = Twoja twarz jest czerwona. (a nie: The your face is red.)
This is John's idea. = To jest pomysł Johna. (a nie: This is the John's idea.)
I love this country. = Kocham ten kraj. (a nie: I love the this country.)
He is my friend. = On jest moim przyjacielem. (a nie: He is a my friend. lub He is the my friend.)
o.bracka |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Did you buy the ticket with seat reservation?
Wymowa słowa "women" w ćwiczeniu Fotolekcje wydaje się być błędna.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.