ZALOGUJ SIĘ

nauki nie trzeba się bać

14 lat temu
Jak zapytamy co ci jest?
P
PaniWeronika

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

What's wrong with you?
HandicapGuy

Można jeszcze: "What's bugging you?", czyli "Co cię gryzie?".
bird
TopMan - Kiedys uslyszalam cos jakby:
"what's on your chest".
+

- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
bird - Zapisuję :) - 14 lat temu

what's going on?
what happen?
what's up?
how do you feel?
what are you feeling?
are you fine?
what's wrong?
można jeszce kilka, wszystko zalezy od kilku czynników m.in. kontekstu wypowiedzi, sytuacji, nas samych i naszej kreatywności
SNIKERS222

Postanowiłem wypisać zwroty, które nazbierały mi się z doświadczenia. Za ich pomocą witamy i wyrażamy zainteresowanie drugą osobą. Oto one:

What is it? - O co chodzi? (gdy ktoś ma jakąś sprawę do nas)
What's wrong? - O co chodzi? (sugeruje, że coś jest nie tak)
What's eating you? lub What's biting you? lub What's bugging you? lub What's bumming you out? (slang) - co cię gryzie?
What's on your mind? - Co cię martwi? albo O czym myślisz?
What's the matter? - o co chodzi? (bardziej formalne, zwłaszcza gdy powiemy 'What seems to be the matter?')
What's going on? albo What's happening? - Co się dzieje? (dosłownie) lub Co słychać? (jako powitanie)
What's up? - co tam? (powitanie lub 'co jest?' co się dzieje?), w odpowiedzi można powiadzieć również "What's up?"
Are you okay? - w porządku? (zadawane nawet wtedy, gdy każdy widzi, że NIE jest w porządku, np. ktoś wpadł do studni, łamiąc sobie wszystkie kości)
How are you feeling? (lub How do you feel?) - jak się czujesz? (używane przez czułe osoby, które szczególnie troszczą się o bliźnich)
How are you (doing)? - jak leci? co słychać? jak ci idzie? (słownikowe 'jak się masz?' raczej nie jest używane)
How's it going? lub How are things (going)? - jak leci? lub jak ci idzie? lub jak się sprawy mają?
How's life (treating you)? How's life been with you? - jak życie? jak ci się wiedzie?
How are you keeping? - jak się trzymasz?
How's it hanging? How are you hanging? - jak leci? (odniesienie do pewnej części ciała...)
What's new? - co nowego?
What's the story? - jak leci? (zwłaszcza w Irlandii)
How are you going? - jak leci? (zwłaszcza w Australii)
How do you do? - dzień dobry (formalny zwrot grzecznościowy, na który odpowiada się zwykle tak samo)
HandicapGuy
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - hahah 'How's it hanging ?' śmieszny zwrot;D
Presumably if 'it's' hanging well, the man is doing well.
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
HandicapGuy - Do listy dodam jeszcze zwrot pochodzący z języka hiszpańskiego "Que pasa?" (czyli What's up?) który jest popularny w Stanach. - 14 lat temu

Jest taka stronka ze śmiesznymi odpowiedziami na takie właśnie pytania grzecznościowe typu How are you, What's up? etc. Może komuś się przyda. Podaje stronę i wklejam kilka najciekawszych wg mnie ;)
http://engleash.net/130-niecodziennych-odpowiedzi-na-how-are-you

If I was doing any better, vitamins would be taking me! Jakby było lepiej, to witaminy by mnie zażywały!

Not too shabby! Nie jest tak nędznie!

I am sailing on the sea of love. Dryfuję po morzu miłości

I’m as happy as if I had good sense Jestem tak szczęśliwy jakbym był normalny

. Happier than a cat in a room full of catnip. Szczęśliwszy niż kot w pokoju pełnym kocimiętki

Pozdrówki;)
Marzyciel
SNIKERS222 - fajna stronka :) - 14 lat temu