ZALOGUJ SIĘ

2 oceny powtórki w wersji m.etutor

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
W jaki sposób 2 stopniowa skala oceniania (dobrze/źle) podczas robienia powtórek na komórce przekłada się na skale 4 stopniową (1,2,3,4) w standardowej wersji strony?

Możliwość robienia powtórek w podróży była by dla mnie wygodna ale boje się, że słówka będą oceniane za wysoko/za nisko i w rezultacie będę miał słabsze postępy lub za dożo prostych słówek do powtarzania.

Czy w najbliższym czasie planowane jest rozszerzenie wspomnianej skali do 4 ocen?
B
Bebock

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Witam, wg mnie "źle to - 1" a "dobrze - 4". Też czasami używam komórki i przy każdej, nawet minimalnie złej odpowiedzi daję "źle". Lepiej moich zdaniem zaniżyć odpowiedź. No ale każdy ma prawo do własnej oceny.

Pozdrawiam.
?
Gość
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
knorwid - Zgadza się. W wersji na komórkę obowiązuje tylko 1 i 4 - dlatego tak rzadko używam m.etutora. Wolałbym, by czwórka była raczej trójką, jeśli już muszą być tylko 2 możliwości oceny. Gdy wiem, że będę skazany tylko na m.etutor wcześniej zaznaczam sobie w ustawieniach 'częstsze powtórki'. Każdy ma inny system nauki słów, mnie akurat takie przypisanie klawisza 'dobrze' przeszkadza. - 12 lat temu

Najlepiej oceniać zgodnie z rzeczywistą jakością odpowiedzi ;)
Zaniżanie ocen powoduje, że mamy sporo powtórek które spowalniają naukę nowych elementów.
B
Bebock

Witam, masz rację, ale zawyżanie też do niczego dobrego nie prowadzi. A skoro masz wybór "źle" lub "dobrze" to dawanie oceny dobrze dla nie do końca dobrej odpowiedzi też do niczego dobrego nie prowadzi. Ja osobiście przy powtórkach na komputerze, nawet przy minimalnym błędzie daję ocenę sugerowaną przez system, czyli "1". Bardzo rzadko oceniam odpowiedź na "3", a wogóle nie używam oceny "2".
Jeżeli mam za dużo powtórek, to zwalniam tempo nauki.

Pozdrawiam.
?
Gość

Ja dodaje do powtórek dużo zdań wykorzystujących poznane słówka. Później przy powtórkach powstaje problem z użytym czasem. W przykładach użyty czas nie zawsze jest jedyną słuszną możliwością. Na komputerze w takiej sytuacji daje 3- zdania nie przerabiam kolejny raz tego samego dnia (a w przypadku kilkunastu zdań to trochę czasu oszczędzam) a następny raz pojawi się ono wcześniej niż ocenione na 4.
Podobna sytuacja jest z synonimami. Jeśli pamiętam 3 synonimy z 4 i akurat nie przypomniałem sobie tego konkretnego, daje 3...
B
Bebock
kasiacha1 - Robię tak samo -- 3 to ocena za użycie synonimu (czasem wpisuję w komentarzu podpowiedzi, np. "nie topic", kiedy etutor chce "subject":)lub zrobienie literówki, np. czeskiego błędu, który nie wpływa na wartość merytoryczną odpowiedzi, no ale jest byk, to maksa nie dajemy:)
Im więcej zdań, tym trudniej spamiętać, o który synonim poecie chodziło, więc 3 to moim zdaniem uczciwe rozwiązanie, a nie mnożę powtórek.
- 12 lat temu